Kancelarija za KiM: Incidenti na terenu u direktnoj vezi sa zapaljivim izjavama prištinskih političara

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je jasna poruka albanskih ekstremista koji su obili i opljačkali crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića kod Prištine, naglašavajući da učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu, kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju nemir među Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu.

"U selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je i opljačkana crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Vandali su razvalili ulazna vrata, izvršili premetačinu i ukrali novac od priloga crkvi. Opljačkanu crkvu zatekao je paroh iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u selu Devet Jugovića, koji je slučaj prijavio policiji. Ova crkva se i ranije nalazila na meti izgrednika, a činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ocenjuju da su svi incidenti na terenu u direktnoj vezi sa zapaljivim izjavama prištinskih političara. 

"Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira ni u svojim svetinjama. Vrlo je jasna poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, a svi incidenti na terenu u direktnoj su vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM. Ali, srpski narod je, kao i SPC opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje", ističu iz Kancelarije.