Kancelarija za KiM: Na Jarinju uhapšen Srboljub Veselinović, nastavak progona Srba sa Kosova

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Srboljuba Veselinovića (80), interno raseljeno lice sa Kosova, sa boravištem u Kragujevcu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Veselinović, inače raseljeno lice iz Gornjeg sela kod Prizrena pod optužbama za navodna imovinsko-pravna pitanja, navodi se u saopštenju.

"Jutros je sa sinovcem krenuo na Kosovo i Metohiju, ali je prvo zadržan na Jarinju, a potom i sproveden u Prištinu, gde treba da bude saslušan pred tužiocem. Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila branioca Veselinoviću, a urgiraće povodom njegovog slučaja i pred svim relevantnim međunarodnim činiocima", poručili su iz Kancelarije.

Prema poslednjim informacijama sa terena Veselinović se i dalje se nalazi na administrativnom prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole".

"O svim novim informacijama u vezi sa ovim slučajem, obavestićemo javnost" poručuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ističe da je nedopustivo ovakvo postupanje prema čoveku u devetoj deceniji života.

Kako dodaju, na delu je nastavak progona i odmazde prema Srbima sa Kosova, "koje hapse bez ikakvog pravnog osnova, pod lažnim optužbama i nameštenim svedočenjima".

"Sa tim u vezi je i današnja presuda Ristu Jovanoviću koji je osuđen na sramnu kaznu od šest meseci zatvora, samo zato što se usprotivio protivpravnom pretresanju i maltretiranju monahinje na Gazimestanu i pokazao naklonost prema Srbima i Srbiji. Sada je jasno zbog čega Aljbin Kurti u Briselu nije želeo da se saglasi sa predlogom EU da se obe strane uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na terenu", poručuju iz Kancelarije za KiM.

Po oceni Kancelarije, sve što Priština radi, radi sa namerom da izazove destabilizaciju na prostoru Kosova.

"O tome govori i porast broja teških incidenata na prostoru pokrajine, a hapšenje Veselinovića, uz sramnu presudu Jovanoviću, najslikovitije su svedočenje sa kakvim se progonom i odmazdom susreću Srbi na KiM, ili oni koji su naklonjeni Srbiji", dodaje u saopštenju.

 

 

Miodrag iz Peći
21. Jul 2021.
Pod hitno doneti ustavni zakon da je predsednik Srbije istovremeno i predsednik svih Srba (kao u ustavu Albanije i SAD) i onda svim srestvima štititi Srbe. Npr. u Ristovom slučaju proglasiti crnogorskog ambasadora u Srbiji personom non grata a u slučaju Veselinovića povući se iz pregovora sve dok Kosovo ne omogući normalan život Srba na KiM.
Mili
21. Jul 2021.
Ma sta to pricas .Opet ti o nacionalizmu.Ostavi se toga.Ajde ti lepo do Peci ,da se malo prosetamo korzoom i kafu zajedno da popijemo.Nije ti agresivna politika nista donela zadnjih 30 godina.Pametan bi menjao politiku.