Kastrati: Čak i ako glasamo za međunarodne sporazume, vlada neće umeti da ih iskoristi

Ardian Kastrati
Izvor: Gazeta Express

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati izjavio je da ova partija neće glasati za međunarodne sporazume dok kosovski premijer Aljbin Kurti ne raspiše izbore, prenosi Gazeta blic.

Kastrati ističe da je ovo prva Vlada u savremenoj istoriji koja je Kosovo stavila pod sankcije, te da čak i ako opozicija bude glasala za sporazume, vlada to neće znati da iskoristi.

„Tako da je naša odluka da ne glasamo za međunarodne sporazume vezana za nesposobnost Vlade koja je zemlju dovela u veliku ekonomsku stagnaciju gde ukupan iznos ovih međunarodnih sporazuma i sankcija za Kosovo iznosi 500 miliona evra“, rekao je Kastrati.

On je takođe istakao da je dijalog za vreme Kurtijeve vlasti od mogućnosti međusobnog priznanja sveden na razgovore o bezbednosnim pitanjima.

„Nažalost, od Kurtovog dolaska na vlast, Kosovo se transformisalo u zemlju koja sada proizvodi krizu, a ranije je bila prilično faktor stabilnosti. Videli ste juče da su ministri spoljnih poslova Natoa razgovarali o povećanju broja Kfora, što je pokazatelj da je situacija krhka. Sada smo pred potčinjenim činom gde je bezbednosna situacija veoma krhka kako zbog bahatosti, tako i zbog nesposobnosti ove vlade da se izbori sa pitanjem severa“, istakao je Kastrati.

Kastrati je rekao da Kurti, kako je našao način da sankcioniše Kosovo, treba da nađe i način da sankcije ukine.

„Sankcije se ne ukidaju jer je Kurti, iz nepoznatih razloga, prihvatio sporazum u Briselu, odnosno implementaciju u Ohridu, u kojem je, pored člana 10, gde je dužan da potpiše sve sporazume u prošlosti, takođe dodat član 7, za nešto što mi ne znamo, a što je autonomija za Srbe. Sada je ovo međunarodna obaveza“, rekao je Kastrati.