Mustafa: Bolje prihvatiti sankcije, nego ZSO na osnovu Briselskog i Ohridskog sporazuma

Isa Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je za Kosovo u ovom trenutku bolje da prihvati da se produže sankcije međunarodne zajednice, nego da dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština na osnovu Briselskog sporazuma, iz februara, i Aneksa iz Ohrida.

Mustafa je naveo da je sporan član 7. tih sporazuma jer nalaže da Srbi u okviru ZSO dobiju ovlašćenja u određenim oblastima van kontrole centralnih vlasti, što je, kako ocenjuje, veoma osetljivo.

"Tačkom 7. sporazuma ušli smo u proces autonomije za Srbe na Kosovu. Ne samo da liči, već je po sadržaju to autonomija Srba. To Ustav Kosova nije predvideo i kasnije bi bilo veoma teško kontrolisati tu Zajednicu. Prema tom sporazumu, Srbi imaju pravo da upravljaju određenim oblastima van uticaja centralne vlasti i da budu stranke protiv vlasti. Ovo je prilično osetljivo", rekao je Mustafa za Televiziju Siri.

Mustafa smatra da Kosovo ne treba da prihvati ni jedan sporazum koji se poziva na Rezoluciju 12 44, kojom se, kako ističe, ne priznaje nezavisnost.

"Za mene su bolje sankcije. Bolje nego prihvatiti dokument koji ima granice autonomije ili pridruživanja, dokument koji se poziva na Rezoluciju 12 44, rezoluciju koja ne priznaje nezavisnost Kosova, priznaje prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu, ali ne i nezavisnost Kosova, dokument koji zahteva da se konteksti između Kosova i Zajednice mogu rešavati posebnom arbitražom", naveo je Mustafa za Televiziju Siri.

Upozorava da bi Kosovo u slučaju formiranja ZSO dobilo novi protektorat.

"Ne međunarodni protektorat prema Kosovu, već protektorat Zajednice unutar Kosova. Ukoliko postoje problemi koji ne mogu biti rešeni između Zajednice i vlade Kosova, onda se ide na arbitražu. Izbor tri člana arbitraže znači da se to radi sa dva predstavnika zajednica, a treći dolazi uz dogovor. Ako se ne postigne dogovor onda dolazi iz EU i na ovaj način EU vrši neku vrstu protektorata nad tom Zajednicom što bi bilo veoma opasno za nas jer ćemo umesto Ustavnog suda imati drugo telo koje deli pravdu i vlada na Kosovu", rekao je Mustafa.