KFOR: Nismo u skorijem periodu primili nijedan zahtev KBS za ulazak na sever

Kfor
Izvor: Fejsbuk

KFOR nije dobio nijedan zahtev Kosovskih bezbednosnih snaga u skorijem periodu za ulazak na sever Kosova, izjavio je za Kosovo onlajn službenik Misije Kfora, u odgovoru na pitanje našeg portala u vezi sa ulaskom snaga KBS u Zubin Potok prošle subote.

"Prema postojećim sporazumima, raspoređivanje KBS na severu Kosova zahteva prethodnu saglasnost Kfora. KFOR nije primio nijedan zahtev od KBS-a u vezi sa tim. Misija Kfora predvođena NATO ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a (zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine) kako bi se obezbedilo bezbedno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude na Kosovu. Kfor ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant Kfora je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike Kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije", rekao je službenik Kfora predvođene NATO.

Podsećamo, Srpska lista se oglasila juče saopštenjem, navevši da je "nelegalni upad pripadnika Bezbednosnih snaga Кosova na teritoriju opštine Zubin Potok grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da nikakve naoružane formacije Prištine ne mogu upadati u srpske opštine na severu bez odobrenja gradonačelnika ovih opština i komandanta Кfora".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je "da je upadom KBS na sever, Kosovo prekršilo dogovor iz 2013. godine".

"Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu КiM bez duplog odobrenja - komandanta Кfora i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali", naveo je Petković.