Knežević: Crna Gora mora da glasa protiv rezolucije ne samo zbog Srbije, već i zbog sebe

Milan Knežević
Izvor: Vijesti.me

Predsednik i poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević poručio je danas da premijer Milojko Spajić nema njegovu podršku da Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

O tome je, kaže Knežević, obavestio Spajića.

"Da sam kojim slučajem na njegovom mestu glasao bih protiv, i to zna čitava Crna Gora. Ali nisam na njegovom mestu, jer je značajan broj Srba glasao Milojka Spajića, pošto po njihovim merilima i standardima nikad neću biti dovoljno Srbin da bi me oni udostojili svoje podrške", naveo je Knežević.

Za odluku da će zvanična Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici saznao je, kaže, od nemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan i proširenje Natoa Milana Niča.

"A ko će bolje znati šta je u interesu Crne Gore nego gospodin Nič, jer onda kad su Nemci zauzeti, o nama i našim interesima brinu Slovaci, Slovenci, Litvanci, Ruanđani, ...i svi drugi koji bi da budu Nemci. A vidim da je i Severne Makedonce uhvatio svrabež razmišljanja o Srbima, i dok se budu češali misleći o nama, bojim se da će opet promeniti ime, ali ovog puta u Južnu Albaniju", saopštio je Knežević u svom maniru.

Kako je dodao, "Srbi i Crnogorci su najsrećniji narod na svetu".

"Svi misle za naše dobro, i ne daju nam da se zamaramo i mislimo sami o sebi, pošto može glava da nas zaboli ako počnemo da mislimo. Uspeli smo što malo ko, razbili stereotipe da volimo da drugi rade umesto nas, sad smo usavršili tu nacionalnu disciplinu, i došli do stadijuma da drugi i misle umesto nas", naveo je Knežević.

Kako kaže, čini mu se da Njegoš zaslužuje pre ikog da ga sponzorišu i konspozorišu za genocidnog pisca oni koji ga nisu ni čitali.

"A Gorski vijenac proglase za srpsko-crnogorski 'Mein kampf', i simbolički zapale jedan primerak na Ist riveru uz objašnjenje da to nije usmereno protiv nas, već za naše dobro, da shvatimo koga smo sve čitali i učili napamet, pošto oni bolje znaju ko je Njegoš. Imamo sve na ČatGPT ko zna engleski i nemački, ruska verzija je suspendovana do daljnjeg. Država koja je čovečanstvu podarila jednog Hitlera, Himlera, Gebelsa, Geringa, Bormana, Ajhmana, Hesa (zapovednika Aušvica), Mengelea i na stotine ratnih zločinaca i monstruma, sponzoriše Rezoluciju protiv najstradalnijeg naroda na Zapadnom Balkanu sa namerom da ga proglasi genocidnim", poručio je Knežević.

Prema njegovim rečima, "naše žrtve su na njihovim kantarima uvek lakše".

"Država bez koje nikad ne bi ni znali šta znači pojam 'genocid', ovom rezolucijom želi da od Jasenovca napravi luna park, od Korićke jame bunar želja, od Jadovna bescarinsku zonu, od pepela sedam stoti na spaljenih Srba u crkvi u Glini sazida Hrvatski dom (već je sazidan), od Velike rasadnik cveća i eteričnih ulja, od Pivskih dola megamarket za kućne ljubimce, i naravno da nam objasni da je to za naše dobro. Naše žrtve su na njihovim kantarima uvek lakše, nemaju ni ime ni prezime, broj još manje, a kad počnemo da ih brojimo, odmah nam zaprete da nećemo gledati EU, pošto su tamo gadljivi na srpske žrtve, više ih opterećuje mogu li se flamingosi ovog leta bezbedno pariti u ulcinjskoj Solani", kazao je Knežević.

U saopštenju za javnost, lider DNP-a je istakao da kad god se ukazala prilika, od 2008. do danas, da je zvanična Crna Gora "glasala protiv Srbije".

"Ali što je još gore, glasala je i protiv sebe. Glasala je, iako je većina naroda bila protiv, uz obrazloženje da to od nas traže Nemci, Englezi, Amerikanci, mada isto bi bilo i da traže Maltežani i Lihtenštajnci. Tragedija je što interese većinske Crne Gore danas bolje brani i zastupa Papua Nova Gvineja, Čad, Mali, Niger, Mauricijus, Argentina, Rusija, Indija, Kina, Izrael, Palestina, ili blizu pet milijardi ljudi na planeti koji će glasati protiv Rezolucije, ili će biti uzdržani", ističe Knežević.

On navodi da Crna Gora mora glasati protiv rezolucije, ne samo zbog Srbije, nego i zbog sebe, "jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost".

"Upravo tog jula 1995. kad se dogodio strašni zločin u Srebrenici, bili smo u zajedničkoj državi sa Srbijom, bili smo dva oka u glavi, Milo Đukanović je vojsci Republike Srpske slao gorivo i svu drugu neophodnu pomoć, probijajući embargo na Drini i međunarodni zid sankcija. Je li Radovan Karadžić prvi predsednik Republike Srpske Crnogorac - Srbin iz Petnjice kod Šavnika? Jeste. Je li bilo crnogorskih državljana kao dobrovoljaca u vojsci Republike Srpske, je li ih bilo u Srebrenici? Bilo ih je. Jesu li tenkovi ušli u Srebrenicu koristeći crnogorsku naftu? Jesu. Je li počinjen strašni i nezapamćeni zločin zbog kog me sramota iako nemam dodirnih tačaka s njim? Jeste", rekao je Knežević.

Ipak, kako je dodao, "ova Rezolucija najmanje ima veze sa žrtvama u Srebrenici, a najviše sa namerom da nas žigošu kolektivnom krivicom i obeleže kao genocidni narod".

"Da nam svima, mrtvima, živima i još nerođenima stave kalašnjikov genocida u ruke kako bi ga nosili do kraja sveta i natrag. Uostalom, ministar spoljnih poslova BiH je nedavno to i potvrdio, najavivši da će tužiti Srbiju za ratnu odštetu čim bude izglasana rezolucija", rekao je Knežević.

Lider DNP-a navodi i da je Srbija priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji, označila Kinu kao državu s malignim uticajem, rezolucije ne bi bilo.

"Naprotiv, ekspresno bi ušla u EU sa okačenim srpskim zastavicama od Talina do Lisabona. Odjednom bi bili ispunjeni svi standardi, zatvorena sva poglavlja, opet bi pobedili na Evroviziji, a Crvena Zvezda i Partizan bi dobili stalno mesto u Evroligi... Rizikujući da mi se naljuti gospodin Nič, moram ga obavestiti da Milojko Spajić nema moju podršku da Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenici, i to sam mu rekao iste noći kad je tviterisao moj imenjak i ekspert Nič", kaže Knežević.

Lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković izjavio je da je predsednik DNP Milan Knežević o rezoluciji o Srebrenici rekao javno ono što mnogi misle, a ne smeju da izgovore i pozvao premijera Milojka Spajića da odustane od glasanja za taj dokument.

Dajković kaže da principijelan stav Kneževića o rezoluciji o Srebrenici, ali i ranije saopšten stav poslanice Maje Vukićević po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope predstavljaju ohrabrujući stil politike koji budi nadu da srpski narod u Crnoj Gori ima čemu da se nada dok god postoje političari koji ne prodaju svoja uverenja zarad funkcija po dubini i širini.

"Insistiranje premijera Milojka Spajića na sprovođenju potpuno iste spoljnopolitičke agende koju je sprovodio Milo Đukanović, nije ništa drugo do šamar svim Srbima koji žive u Crnoj Gori. Ipak, ne vidim tu samo Spajićevu krivicu, već i onih umerenih Srba koji uveče u kafani kliču 'Oj Kosovo, Kosovo', pa onda ujutru glasaju političke stranke sa Nato prefiksom", saopštio je Dajković.

On je pozvao premijera Spajića da odustane od podrške rezoluciji o Srebrenici ili, bolje rečeno, "izađe iz antisrpskog kola".

"Jer, ko god je u to kolo ušao, nije dobro prošao: Od Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića, Duška Markovića, pa sve do Zdravka Krivokapića. Najzad, pozdravljam stav gospodina Milana Kneževića i javno mu zahvaljujem na petlji i hrabrosti da kaže ono što mnogi misle, a ne smeju da izgovore", poručio je Dajković.