Kome smeta Kosovo onlajn? RTK nastavio sa "ekskluzivnim" lažima, profesija bačena u blato

Kosovo Online - Sve o Kosovu na jednom mestu
Izvor: Kosovo Online

Pojedini prištinski mediji, na čelu sa javnim servisom RTK, po svemu sudeći, uveli su novu rubriku koju su posvetili radu portala Kosovo onlajn, i na tome im cela naša redakcija duboko zahvaljuje.

Jeste dosta neobično u novinarskoj praksi da mediji na ovaj način ukazuju pažnju jedni drugima, ali posle nekoliko sličnih i prilično neuspešnih pokušaja u prethodnom periodu, Kosovo onlajn se danas opet našao na meti "kolega", prvo na sajtu Balkani, a zatim i na RTKlive, ovoga puta povodom informacije da je naš portal tokom čitavog prepodneva bio pod žestokim hakerskim napadom, koji nam i dalje pravi probleme u radu. 

Priznajemo, nismo očekivali da će ovu vest prištinski mediji da istaknu kao bitnu, ali još manje smo pomišljali da će na naslovnim stranama pomenutih internet sajtova biti objavljena prljava, petparačka izmišljotina, nedostojna i uzrasta do sedam godina, a kamoli ljudi koji su elita kosovske javne scene.

U pokušaju valjda da dodatno poentiraju u današnjoj Kurtijevoj akciji sprečavanja Srba na prostoru Kosova i Metohije da glasaju na referendumu o ustavnim promenama, RTK i Balkani su otišli i još dva koraka izvan granice lošeg ukusa, prešli su u prostor pijačne-fantastike i sastavili priču u stilu "što je babi milo to joj se i snilo".

Nebuloze o "ekskluzivnim saznanjima" da je redakcija Kosovo onlajn sama srušila portal "zbog različitih stavova redakcije i novinara" oko glasanja na referendumu, izmišljanje "sabotaže koja otkriva velike razlike u srpskom društvu", jeftina i već otrcana naklapanja o "radikalnoj ruskoj orijentaciji" i, onako usput dopisana laž, o uredniku koji je "bio novinar Sputnjika", da bi se eto "pronašla" i ta ključna kopča sa Rusima. Sve to i još ponešto slično našlo se u visokoistaknutom pokušaju teksta na RTK i Balkani, da se ne naljute oni koji su možda ovo isto objavili, a nisu pomenuti. 

Dakle, radi se o tužnom pokušaju diskreditacije i dezinformisanja javnosti, koji ne bi bio ni vredan demantija, da nije ozbiljan razlog da se postave neka pitanja onima koji bi morali da se staraju o radu medija i nediskriminaciji na nacionalnoj osnovi na Kosovu. Svim uticajnim ambasadama, kancelarijama EU, OEBS, nevladinom sektoru, strukovnim novinarskim udruženjima, ostalim medijima i naravno Violi fon Kramon. 

Za početak da dobijemo odgovor na pitanje – zašto RTK kao javni servis, koji po Ustavu Kosova i Ahtisarijevom planu mora da služi svim zajednicama, svesno širi lažne vesti na štetu najuticajnijeg nezavisnog portala na srpskom jeziku? Da li treba da ćutimo i trpimo diskriminaciju na nacionalnoj osnovi na Kosovu? 

A pitanja je mnogo više.

Jedno od njih moglo bi da bude i - ima li “tajne veze” između zabrane održavanja srpskog referenduma na Kosovu, podizanja gotovosti specijalnih policijskih snaga, besomučnih hakerskih napada na naš sajt i simultanih medijskih laži koje to treba da podrže? Neoprezan naslov današnjeg teksta na sajtu RTK, "Blokiran portal Kosovo onlajn kao protest prema Vučiću", govori sasvim dovoljno. Ima li "tajne veze" i u tome što je prethodni jak hakerski napad na naš portal organizovan simultano sa poslednjim upadom specijalnih kosovskih snaga naoružanih dugim cevima na sever Kosova u oktobru prošle godine?

I da na kraju budemo potpuno jasni, redakcija Kosovo onlajn se uprkos svim nasrtajima neće uplašiti i ovakve stvari nas neće zaustaviti u daljem, još doslednijem, pisanju o kosovskim aktuelnostima. A od nadležnih ćemo i dalje očekivati i tražiti odgovore.