Košar: U francusko-nemačkom predlogu iskazana volja za ponovni zamah u dijalogu, nema rokova

Pjer Košar
Izvor: Beograd - Ambasada Francuske

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je u intervju Tanjugu da se Evropska unija u odnosima sa Beogradom ne rukovodi logikom ucena i naglasio da se dokument koji je on s ambasadorima Kvinte predao predsedniku Aleksandru Vučiću odnosi na pitanje preregistracije vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i poziva na dijalog, prenosi RTV.

"U tom dokumentu pozivamo na odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji srpskih vozila, odluke čiju legitimnost ne osporavamo i pozivamo da se izbegne sve što može da poveća tenzije", rekao je Košar, odgovarajući na pitanje da li je dokument koji je Kvinta predala Vučiću koherentan s francusko-nemačkim predlogom o rešenju kosovskog pitanja.

Dodao je da se radi o dva dokumenta koji se odnose na različite teme.

U predlogu francuskog predsednika i nemačkog kancelara iskazana je volja za ponovni zamah u dijalogu i važnim temama u dijalogu koje bi omogućile normalizaciju, što je mnogo važnije od registarskih tablica“, ističe Košar.

Na pitanje da li se u francusko-nemačkom predlogu pominje rok za postizanje dogovora, Košar odgovara da nema datuma.

"Mi se, naravno, nadamo da stvari brzo napreduju, da dijalog brzo napreduje jer je to u interesu svih, dakle i srpskog stanovništva na Kosovu, ali nikakav rok ne postoji", istakao je francuski ambasador, a povodom pisanja medija da je taj rok 24. februar.

"Ko bi uopšte mogao da zamisli da smo odredili taj tragični datum godišnjice početka ruske agresije u Ukrajini?", zapitao je Košar.

Na pitanje da li je "ponuda" u francusko-nemačkom predlogu o, kako prenose mediji, ubrzanom pristupanju Srbije EU u zamenu za prihvatanje prijema Kosova u UN prihvatljiva za Beograd i da li je adekvatna "nadoknada" za prećutno priznanje nezavisnosti Kosova, Košar kaže da se Brisel "u odnosima sa Beogradom ne rukovodi logikom ucena".

"To nije naš pristup, mi se zalažemo za brzo pristupanje Srbije EU, što je i predsednik Makron više puta rekao, ali to takođe podrazumeva da se reforme ubrzaju po pitanju funkcionisanja pravne države i slobode medija i mi računamo na srpske vlasti da to urade. Dakle, ne radi se tu o nekakvoj kompenzaciji ili "nadoknadi", u pitanju je cilj koji dele zemlje EU, a nadamo se, i Srbija", istakao je Košar.

Dodao je da je istina da napredak u dijalogu Beograda i Prištine jeste jedan element približavanja Srbije Evropskoj uniji. To je, naveo je, i deo kriterijuma koji su uzeti u obzir i postoji nada da će zbog toga dijalog biti ubrzan.

Na pitanje da li Francuska podržava formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i hoće li je biti, ambasador kaže da je odluka o formiranju već sadržana u briselskim sporazumima, a da je sada na Beogradu i Prištini da "sednu za sto, diskutuju o konturama i prerogativima ZSO" i modalitetima zajednice polazeći od onog što je već dogovoreno u Briselu.

On dodaje i da je jedan od ciljeva francusko-nemačkog predloga da podrži posredovanje Miroslava Lajčaka i da je upravo cilj da se precizno diskutuje o sadržaju ZSO.

"Francuska se nedvosmisleno i bez ikakvog oklevanja zalaže za formiranje ZSO. To je važan element briselskog sporazuma, zajednica je nešto što srpskom stanovništvu nudi garancije samouprave, to je jedan od prerogativa kada se radi, na primer, o obrazovanju, dakle to je jedan značajan korak ka normalizaciji", rekao je Košar.