Petković: Kvinta da uloži energiju u formiranje ZSO, a ne da ubeđuje Srbe na život u lažnoj državi

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarija ze KiM Petar Petković je rekao da je danas prilika da još jednom pokažemo puno jedinstvo i damo punu podršku predsedniku u razgovorima i pregovorima u Briselu.

"Ono što smo sada svi imali prilike da čujemo, to je, svedočenja i izlaganja predstavnika naših Srba sa Kosova, jeste samo jedan segment onga što Srbi doživljavaju svakoga dana. Kao i sastanka koji su juče predstvnici Srpske liste imali sa predstavnicima zemalja Kvinte, jeste pokazatelj, odnosa dela međunarodne zajednice prema pitanju Kosova, što opet govori o još jednom segmentu pritiska sa kojim se sučavaju Beograd i predsednik Vučić", poručio je direktor Kancelarije za KiM na konferenciji za medije koja je održana u Vladi Srbije.

Ovo je prilika, kako dodaje, da sa ovog mesta još jednom pokažemo puno jedinstvo Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, države Srbije i srpskog naroda na Kosovu, i da se sa ovog mesta damo punu podršku predsedniku u razgovorima koji predstoje u Briselu.

Dodaje da sve ovo pokazuje koliko su teške okolnosti odlaska u Brisel. 

"Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu i na tome ćemo insistirati i u Briselu. Danas je deset puta teže nego nekada, a Kurti to koristi da kaže da Rusija vrši uticaj preko Srbije.  A za ovih godnu i po dana, koliko o tome  svakoga dana govori Aljbin Kurti, videli smo da jedini koji u pravcu militantnih poteza i otvorenog nasilja jeste Kurti, što svedoče poslednji događaji i jednostrane odluke Vlade u Prištini", kaže Petković. 

Ne znam kako ti predstavnici zemalja Kvinte, kako navodi, koji svakoga dana ulažu ogromnu energiju da ubede srpski narod da treba da žive u lažnoj državi Kosovo, ne ulože delić te svoje energije da zatraže od Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština.

"Bez formiranja ZSO nema mogućnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine", dodaje Petković.

Dodaje da ne zna kako međunarodni predstavnici ne razumeju, pogotovu sa Zapada, da Srbi ne žele da žive u lažnoj državi Kosovo.

"Ovde posebno govorimo o Srbima sa severa Kosova. Ne znam kojim jezikom više da kažem, iskažem da ljudi neće, jednostrane poteze Prištine, teror Aljbina Kurtije. Oni hoće dijalog, kompromisno rešenje", poručuje direktor Kancelarije za KiM. 

Važno je, kako dodaje, da još jednom pokažemo da imamo dovoljno mudrosti, razumevanja, da se ova situacija reši mirno, da se nađe kompromis. Ipak, kako kaže, ono što se dešava poslednjih dana na Kosovu je vrlo uznemirujuće.

Dodao je da će Srbija pobediti jer "na čelu države imamo predsednika Aleksandra Vučića".

"Mi ćemo se boriti za kompromis, ali predaja nije opcija. Težimo miru, da pronađemo rešenja, ali da neko krši sporazume i ponižava naš narod to nećemo dozvoliti, niti pristajemo", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da nema dileme da će ZSO biti na dnevnom redu i da će predsednik Vučić na tome insistirati jer je to deo Briselskog sporazuma.

"Prvih šest tačaka Briselskog sporazuma je posvećeno formiranju ZSO. I taj sporazum Priština odbija da sprovede, poslednjih deset godina. Svega ovoga anas ne bi bilo da imamo formiranu ZSO", poručuje on.