Kosovska policija: Blokade na severu pojačane šljunkom

Sever Kosova - blokade na prelazima
Izvor: Ekonomia Online

Građani sa severa Kosova koji su u znak protesta, zbog uredbe Vlade Kosova o reciprocitetu za registarske tablice, barikadama blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, danas su ih ojačali šljunkom, saopšteno je iz Kosovske policije, prenosi Ekonomija onlajn.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je izjavio da je situacija na severu Kosova nepromenjena i bez incidenata.

"Situacija je skoro ista. Postoje barikade sa obe strane. Sada je dodat i šljunak. Situacija je generalno mirna", rekao je Keljani za Radio Slobodna Evropa.

Specijalne jedinice Kosovske policije, obezbeđuju područje blokirano vozilima na Jarinju. 

Vlada Kosova donela je uredbu 20. septembra o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama koja iz Srbije dolaze na Kosovo. Tom uredbom Vlada Kosova uvela je meru reciprociteta za srpske registarske tablice, jer je Srbija primenjivala sličnu stvar za automobile sa Kosova više od deset godina.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je juče da bi Priština i Beograd trebalo da u potpunosti uklone probne tablice kako bi se situacija rešila, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dan ranije, izjavio da Kosovo treba da povuče uredbu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj pozvao je juče na hitno smanjenje tenzija na severu Kosova, rekavši da "svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU, od njegovog pokretanja 2011. godine, ostaju važeći i obavezujući za obe strane".

тоша
23. Septembar 2021.
Него шта него да су ојачане. И цементом и рововима ће бити ојачане ако треба. И поново ће се отворити алтернативни прелази, а ови из РОСУ нека чуче блокирани све време ако им се хоће тако.
4
23. Septembar 2021.
Hahahaha🤣🤣🤣🤣