Kovačevski: Dolazak Lavrova nije diplomatska pobeda Rusije, već Oebsa

Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izjavio je, dolazeći na Samit Oebsa u Skoplju, da prisustvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova nije diplomatska pobeda Rusije, već Oebsa.

"Veoma značajna konferencija u Skoplju. Pre 30 godina Oebs je pomogao Makedonii, danas Severna Makedonija pomaže da ovo Oebs bude najveća bezbednosna organizacija u Evropi“, rekao je Kovačevski novinarima.

Dodao je da očekuje da na Samitu budu potvrđene odluke o kojima se već razgovaralo  na nivou ambasadora.

"Predsedavali smo u najtežoj godini za Oebs, suočeni  sa izazovima, poput neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, ali nadam se da će biti potvrđene odluka za izbor predsedavajućeg, kao i budžet“, rekao je Kovačevski.

Na pitanje u vezi sa odlaskom Entonija Blinkena i Dejvida Kamerona iz Skoplja, pre dolaska Sergeja Lavrova, Kovačevski je rekao da se on sastao i sa Blinkenom i sa Kameronom, te da svi treba da budu svesni da svaka zemlja na svoj način šalje poruku u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu.

"Jedno je ključno, da Samit bude uspešan. Čestitam našem Ministarstvu spoljnih poslova na uspešnom predsedavanju i suočavanju sa bezbednosnim izazovima u regionu“, rekao je Kovačevski.

Na pitanje da li je olazak Lavrova diplomatska pobeda Rusije, odgovorio je:

"Ovo nije diplomatska pobeda Rusije, već Oebsa, jer se Oebs nastavlja da funkcioniše i radi na očuvanju bezbednosti u Evropi“.