Kovačevski: Podrška Blinkena i Borelja evropskom putu Skoplja

Dimitar Kovacevski
Izvor: Kosovo Online

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izjavio je večeras da je državni sekretar SAD Entoni Blinken izrazio putu podršku Skoplju na putu ka EU i označio Severnu Makedoniju kao važnog Nato saveznika i zemlju koja je faktor stabilnosti u regionu.

"Američki državni sekretar Entoni Blinken je izrazio snažnu i kontinuiranu podršku SAD našem putu ka punopravnom članstvu u EU i sprovođenju neophodnih reformi“, rekao je Kovačevski.

Dodao je da su se saglasili da strateško partnerstvo dve zemlje, koje je fokusirano pre svega na plodna bilateralnu saradnju, treba da se nastavi.

"Od njega sam dobio uveravanja da je Severna Makedonija visoko cenjena kao Nato saveznik i kao faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kovačevski na zajedničkoj pres konferenciji sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom.

Izrazio je zadovoljstvo što je i Borelj preneo podršku Evropske unije Skoplju.

"Ponosni smo na ulogu i naš konstruktivan pristup tokom predsedavanja Oebsu. Nadam se da će i tokom Samita biti donete važne odluke za budućnost ove značajne organizcije“, rekao je Kovačevski, koji je večeras bio domaćin brojnim evropskim i svetskim liderima, uoči sutrašnjem Samita Oebsa.