Krasnići: Kosovska delegacija nekompetentna za kompleksan proces pregovora sa Srbijom

Miljazim Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičari na Kosovu ocenjuju da kosovska pregovaračka delegacija ne može biti kvalitetna bez ijednog stručnjaka na predstojećem sastanku Prištine i Beograda u Vašingtonu, navodeći da upravo zbog toga postoji i netransparentnost samog procesa dijaloga.

Univerzitetski profesor Miljazim Krasnići u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da postoji velika netransparentnost u procesu samog dijaloga Kosova i Srbije, ali i unutar kosovske pregovaračke delegacije, koja je sastavljena od nekompetentnih učesnika. 

“Smatram da je veoma netransparentan ceo ovaj proces oko dijaloga, ne samo kod nas, nego i u Srbiji. Na neki način je i uznemirujući zbog toga. Priča se da će se u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim temama, ali istovremeno se o tome razgovara i u Briselu. Šta će na kraju proizaći iz toga ni sami učesnici ne znaju i u tom smislu sam skeptičan. Posle Vašingtona se nastavljaju razgovori u Briselu i tad će se videti da li su ova dva procesa komplementrana ili kontradiktorna”, kaže Krasnići.

Uzimajući u obzir činjenicu da premijer Kosova Avdulah Hoti ima ustavni mandat da vodi dijalog sa Srbijom, poziv koalicionim i opozicinim strankama da budu deo pregovaračke ekipe može biti dvosmislen, objašnjava Krasnići.  

“Prvo može se interpretirati kao dobra volja premijera da pozove predstavnike opozicije da budu deo ekipe, a sa druge strane može se posmatrati i kao određena slabost zbog toga što premijer ima ustavni mandat da sam to uradi”, smatra Krasnići.

On izražava sumnju u kadrove koji će činiti kosovsku delegaciju na predstojećiem sastanku u Vašingtonu, jer kako kaže “uvek se prave neke ekipe po partijskoj liniji" i u tom smislu nije dovoljno siguran da su kompetentni ti ljudi. Krasnići kaže i da je odbijanje opozicije da učestvuje na sastanku sasvim opravdano.

“Ovi odnosi između Kosova i Srbije su mnogo komplikovaniji nego što oni misle jer nije stvar samo politike, tu ima i ekonomskih, religioznih, kulturnih i socijalnih problema tako da bi zaista trebalo da se konsultuju sa stručnjacima iz svih tih oblasti. Možda će se ubuduće otvoriti prema mišljenjima akademske zajednice, ne želim da prejudiciram, ali trenutno misilim da nisu dovoljno kompetentni za ovaj kompleksan proces razgovora sa Srbijom”, navodi Krasnići.

Nedostatak političkog jedinstva, neusaglašeni stavovi i nekompetentnost ucešnika u pregovaračkom procesu mogu oslabiti poziciju Kosova u dijalogu, ističe Krasnići. 

“Demokratska partija Kosova je imala neku platformu koju je predstavila u kosovskoj Skupštini, ali to je bila partijska platforma, a sada nisam informisan da li imaju neku platformu i na čemu se ona zasniva ukoliko zaista postoji. Sada nam predstoji da čekamo šta će se dogoditi u Vašingtonu i tek posle toga da damo sud, ali zaista mislim da sa tim ekipama koje su angažovali, nisam siguran da znaju da naprave neku pravu platformu”, ističe Krasnići.