Krstić: Ukoliko bi Kosovo ušlo u Savet Evrope, bio bi srušen Vašingtonski sporazum

Milan Krstić

Docent Fakulteta Političkih nauka Milan Krstić, kaže da sve teme koje su pomenute na konferenciji za novinare Olafa Šolca, nemačkog kancelara i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, bile očekivane, ali i da bi ulazak Kosova u Savet Evrope značilo rušenje Vašingtonskog sporazuma, prenosi Danas.

Kako navodi Krstić "to je projekat koji je Nemačka ranije pokušala da plasira u okviru Berlinskog procesa, a za koji je delovalo da je u drugom planu od prošlog leta u odnosu na projekat Otvoreni Balkan.

Na pitanje da li instiranje na Berlinskim procesu istovremeno znači i odustajanje od Vašingtonskog sporazuma, Krstić kaže da to ne znači, jer ta odredba u vezi sa pristupanjem Prištine tadašnjem "malom Šengenu" ionako nije primenjena.

“Sa druge strane, ključni aspekt tog sporazuma, uzdržavanje Beograda od kampanje za povlačenje priznanja i uzdržavanje Prištine od apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama, ipak se primenjuje, iako je većina tačaka ad acta. Jedino ako bi Kosovo ušlo u Savet Evrope to bi konačno srušilo ovaj sporazum”, ističe on.

Prema njegovim rečima posete Grčkoj juče i Nemačkoj danas sugerišu strateško opredeljenje Srbije ka Evropskoj uniji.

“Naročito je važan signal da Beograd ponovo teži strateškoj bliskosti sa Berlinom, što je karakterisalo bilateralne odnose naročito od 2013. do 2017.godine “, ocenjuje Krstić.