Kurti čestitao Novu godinu manjinskim zajednicama: Služićemo sa vama i za vas

Kurti čestita Novu godinu manjinskim zajednicama
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je Novu godinu manjinskim zajednicama na Kosovu i poručio da će rezultati i dostignuća u 2023. biti motivacija za narednu godinu, te da će vlada koju predvodi služiti sa njima i za njih i pozvao ih da što više sarađuju sa vladom.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je poručio da se nada da su svi zdravi i spremni da dočekaju Novu godinu sa svojim najmilijima te da veruje da imaju šta da proslave, s obzirom na aktivnosti vlade tokom 2023. godine, koje se odnose na sve građane, ali i neke koje se posebno odnose na nevećinske zajednice na Kosovu.

"Pored ulaganja u obrazovanje za svu decu i učenike, stvorili smo mogućnosti posebno za nevećinske zajednice. Za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana koje su tradicionalno bile nedovoljno zastupljene u srednjim školama i visokom obrazovanju, obezbedili smo stipendije koje je koristilo 498 srednjoškolaca, zajedno sa 55 studenata na državnim fakultetima. Sastao sam se sa mnogima od njih ovog meseca da čujem od njih o njihovim dostignućima i snovima", naveo je Kurti.

Kako kaže, tokom 2023. godine, Ministarstvo kulture, omladine i sporta je udvostručilo finansijsku podršku zajednicama.

Putem javnih apela, dodaje, podržali su 88 projekata, čija ukupna vrednost dostiže više od 400.000 evra.

"Kroz izdavanje knjiga i časopisa, kao i podršku autora, ove godine je objavljeno 10 knjiga na jezicima nevećinskih zajednica. Pored edukacije, pobrinuli smo se da bude što više uključenja mladih u sport. Učenici iz različitih nevećinskih zajednica postali su deo raznih programa", kazao je.

Dodaje da su pored kreiranja platforme za prijavljivanje i reagovanje na slučajeve diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, obezbedili podršku deci tih zajednica tokom obaveznog školovanja sa 200.000 evra za obrazovne centre.

U decembru, dodaje, stvorena je međuagencijsku radna grupa za prevenciju ranog braka.

"Ne želimo da bilo koja devojčica ili dečak napusti školu", naglasio je Kurti.

Napominje da su ove godine ponovo pokrenuli proces verifikacije diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

"Time smo ponudili više novih mogućnosti za zapošljavanje nosiocima tih diploma. Pripremili smo i pravni osnov za proširenje rada komisije kako bi se od naredne godine uključila i overa mature", dodao je.

Kosovski premijer ističe da je zapošljavanje prioritet i u tom smislu navodi da su ponudili plaćene prakse za mlade.

Kako kaže, devet odsto plaćenih pripravnika kroz taj program dolazi iz redova nevećinskih zajednica što je, kako navodi, reprezentativan procenat u odnosu na celokupnu populaciju.

Za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, nastavili su da rade, kako kaže, sa međuinstitucionalnim timom na poštovanju kvota i njihovom zapošljavanju u javnim institucijama.

Druga oblast u koju su uložili je poštovanje zakona o upotrebi jezika, naglašava kosovski premijer i dodaje da su stvorili pravni osnov za Kancelariju za kontrolu i harmonizaciju jezika u okviru Kancelarije premijera.

"U 2024. godini imaćemo kvalitetan prevod zakona i podzakonskih akata na oba službena jezika Kosova. Uložili smo u Program balkanskih studija na Univerzitetu u Prištini za obuku budućih prevodilaca. Svesni značaja Kancelarije Poverenika za jezike, obezbedili smo da se njen budžet utrostruči za narednu godinu za projekte sa NVO koje direktno rade na obezbeđivanju pune primene Zakona o jezicima", kazao je.

Kurti navodi da u 2023. godini nisu izostala ni ulaganja u infrastrukturu i kaže da je ukupna vrednost planiranih kapitalnih investicija za opštine sa srpskom većinom na Kosovu bila viša od 12 miliona evra.

"Preko Ministarstva za lokalnu samoupravu, za infrastrukturne projekte za nevećinske zajednice opredeljeno je milion evra, a za izgradnju ili renoviranje kuća nevećinskih zajednica u opštinama tri miliona evra. Očekuje se da se ovaj program nastavi i sledeće godine. Zajedno sa sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak, ukupno je 618 porodica iz nevećinskih zajednica koje su dobile sredstva za nove ili renovirane kuće", naveo je.

Ove godine, kako kaže, prvi put su izdvojili poseban fond za nevećinske zajednice u iznosu od tri miliona evra.

"Sa njima smo, preko Ministarstva za zajednice i povratak, finansirali 259 grantova za poljoprivrednike, preduzeća i nevladine organizacije u cilju promovisanja zapošljavanja u ovim zajednicama", kazao je.

Poželeo je svima zdravlje i sreću u svoje i ime Vlade Kosova.

"Srećna Nova godina od mene i naše Vlade!", poručio je Kurti.