Kurti: Manjine da učestvuju u popisu, na osnovu tih brojki planiraćemo ulaganja na lokalu

Kurti sa predstavnicima opština zaduženim za zajednice i povratak
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas sa opštinskim zvaničnicima zaduženim za zajednice i povratak, kao i resornim ministrom u vladi Kosova Nenadom Rašićem, i tom prilikom pozvao sve manjinske zajednice da učestvuju u popisu stanovništva, koji bi trebalo da počne 1. novembra, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je poručio da ukoliko se svi građani Kosova odazovu prilikom popisa vlada će lakše moći da planira investicione projekte poput škola, puteva i ulaganja u privredu.

"Popis stanovništva počinje 1. novembra, to je obaveza svakog građanina, ali i u interesu svakog građanina. Sa informacijama koje ćemo prikupiti od registracije, moći ćemo da planiramo izdvajanja za potrebe zajednica, u smislu škola, puteva i ulaganja u privredu", rekao je Kurti.

Dalje, on je naveo i da je za manjinske zajednice opredeljeno tri miliona evra, a da je Ministarstvo administracije i lokalne samouprave izdvojilo milion evra za infrastrukturne projekte.

"Ministarstvo životne sredine je identifikovalo 29 projekata, od kojih je devet za nevećinske zajednice. Još jedno dostignuće je priznavanje romskog jezika kao službenog ju Prizrenu. Od juče je uvedena i novu autobusku liniju od Prištine do Kišnice i Gračanice", naveo je Kurti.