Kurti po drugi put premijer Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izabran je po drugi put na funkciju premijera Kosova.

Kurtija je za mesto premijera podržalo 67 poslanika, protiv je bilo 30, a uzdržanih nije bilo.

Kurtijev kabinet brojaće 18 članova, sa 15 ministara.

Potpredsednici, popularno imenovane vlade „Kurti 2“ su Besnik Bisljimi, Emilja Redžepi i Donika Gervala, koja je i ministar spoljnih poslova.

Ministar finansija je Hekuran Murati, ministar pravde Aljbulena Hadžiu, zdravlja Arben Vitia, tehnologije Arberie Nagavci, ministar kulture Hajrulah Čeku, lokalne uprave Eljbert Кrasnići, životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiju, ministar poljoprivrede i šumarstva Faton Peci.

Za ministra odbrane Kurti je predložio Armenda Mehaja, unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlu, industrije, preduzetništva i trgovine Rozetu Hajdari, ministra ekonomije Artana Rizvanolija i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, dok će ministar regionalnog razvoja biti Fikrim Damka.

Od 15 ministara, osam su članovi Pokreta Samoopredeljenje. Pet je žena u sastavu vlade ili jedna trećina.

U Kurtijevom kabinetu od 18 članova, šest je žena.

Nakon iznošenja ekspozea i višečasovne diskusije, skupštinska većina dala je svoju podršku novoj vladi koju će činiti 15 ministarstava.

Kurti je u uvodnom delu ekspozea obećao da je pandemija izazov broj jedan i da će nova vlada obezbediti antikovid vakcine za 60 odsto stanovništva u toku godine.

Kada je reč u dijalogu sa Srbijom on je naglasio da bez "priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i između dve zemlje".

Prema njegovim rečima, Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba rešiti dijalogom, ističući “da se ne može postići nijedan napredak ako nema napretka u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu”.

"Naše susedske odnose ćemo unaprediti kroz reciprocitet. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternative", rekao je Kurti.

Na sednici su se čule i kritike koje su stizale uglavnom od poslanika koji nisu želeli da podrže izbor nove kosovske vlade.

Šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić, rekao je da se već na samom početku krši zakon i zagarantovana prava, navodeći da Srpskoj listi, koja je predala 11 potpisa poslanika, sleduju dva, a ne jedno ministarstvo.

Simić je rekao da će zbog toga Srpska lista pravdu zatražiti pred Ustavnim sudom.

„Prva prilika za delovanje i odmah ste prekršili Ustav. Dobro znate da Srpska lista sa jedanaest potpisa poslanika ima pravo na dva ministarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon već kao nešto što su nam građani dali legalni i legitimno glasajući za Srpsku listu na izborima. To smo vam predočili na sastanku koji smo imali zajedno sa jedanaest potpisa poslanika što predstavlja večinu od polovine nevećinskih poslanika u ovoj sali“ rekao je Simić.

Optužbe o kršenju zakona stigle su v.d predsednika Demokratske partije Kosova Envera Hodžaja koji je rekao da „glasanje za premijera Kosova pre nego što je izabran predsednik Kosova nije put koji je u skladu sa zakonom".

Stav lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua je da je Kurti “stvorio jednostranačku vladu iako ima 50 odsto poslanika, dok isto toliko nije deo izvršne vlasti”.

Resko
22. Mart 2021.
Ovo Kosovo tije cirkus drzava.
Pa kako moze da bude premijer Kosova kad nije mu bilo dozvoljeno da se kanduduje za deputeta zbo toga sto je pravosnazno osudjen 2018 septembra da nema pravo 3 god da se kandiduje znaci do 2021 god. septembra
Kakav je taj ustav Kosova koji nije mu dozvolio da se kanduduje za deputeta jer nije proslo 3 god a sada mu se dozvoljava da moze biti izabran za premijera sto i jeste.Po meni ako nema prava da se kandiduje za deputeta nema pravo da bude predlozen niti da bude premijer.Sam Ustavni sud krsi svoj Ustav Kosova.Cudsn neki Ustav i neznam da li ima jos ovakvih slucajeva u svetu ili samo na Kosovu.
Ja
22. Mart 2021.
Kakvo priznanje vi trebate da priznate da kosovo nije vase kosovo je deo srpske teritorije i srpske je drzave to realna istina !!!!! sto vi trebate da priznate ne srbija da vam ispuni zelju sa svojim zemljom gde to ima kosovo je srbija !!!!!!!!
Lio
23. Mart 2021.
Bravo Albin Kurti