Kurti sa ambasadorima Kolijem i Devenportom razgovarao o upotrebi dva službena jezika

Kurti sa Kolijem i Devenportom
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti ugostio je danas švajcarskog ambasadora Tomasa Kolija i ambasadora OEBS na Kosovu Majkla Devenporta sa kojima je razgovarao o inicijativi za stvaranje Jedinice kroz koju će se obezbediti korektan prevod na dva službena jezika, prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera sastanku prisustvovali i poverenik za jezike Slaviša Mladenović i savetnik premijera za pitanja zajednica Elizabet Goving.

"Osnivanjem Jedinice obezbeđeno je poštovanje Zakona o upotrebi jezika i poštovanje prava zajednica čime se doprinosi i vladavini prava“, navodi se u saopštenju.

Kurti je zahvalio ambasadoru Koliju na pomoći Ambasade Švajcarske na podršci i pomoći u stvaranju ove Jedinice, kroz koju će se obezbediti korektan prevod zakona i podzakonskih akata, kao i dosadašnjih zakona koji nisu doneti a koji će biti pravilno prevedeni na dva zvanična jezika.

Kurti je zahvalio i ambasadoru Devenportu na pomoći OEBS u izradi koncept dokumenta ove inicijative, kao i na spremnosti da se nastavi podrška tokom njene implementacije.

Koli je poželeo uspešan početak procesa stvaranja Jedinice i pozdravio dosadašnje radnje na otvaranju novih radnih mesta u okviru Jedinice, kao i formiranje radne grupe pri Kabinetu premijera, koji će se baviti izradom novih pravilnika Jedinice.

Davenport je čestitao premijeru na njegovom interesovanju i ličnom zalaganju da obezbedi upotrebu službenih jezika.  Pozdravio rad Poverenika za jezike u kabinetu premijera i dosadašnja dostignuća.

Pohvalio je i otvaranje Balkanološkog programa na Univerzitetu u Prištini, kao jedinog primera u regionu gde se izučavaju balkanski jezici, što je, prema njegovim rečima, veoma dobra prilika za obuku budućih kvalitetan prevodilački kadar studenata koji uče albanski jezik i onih koji uče srpski jezik.