Kurti sa gradonačelnicima Preševa i Bujanovca: Intenziviranje saradnje

Aljbin Kurti i Ardita Sinani i Nagip Arifi
Izvor: indeks onlajn

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je gradonačelnicu Preševa Arditu Sinani, gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, i opštinskog odbornika iz Medveđe Fehmija Behu sa kojima je razgovarao o pitanju prava Albanaca u ova tri mesta i u drugim oblastima u Srbiji, prenosi Indeks onlajn.

Gradonačelnica Preševa  Ardita Sinani obavestila je Kurtija o pogoršanju situacije u Preševu i okolini zbog prošlomesečnih poplava koje su prouzrokovale materijalnu štetu, kako je rekla, u iznosu od 325.000 evra.

Ona je istakla problem koji Albanci ove opštine imaju zbog nedostatka investicija i uslova i prepreka koje vlast iz Beograda postavlja stranim investitorima koji izraze interesovanje za ulaganje u ovo albansko mesto.

Gradonačelnik Bujanovca istakao je problem slobodnog kretanja Albanaca na graničnim prelazima Kosova sa Srbijom i posledice nepriznavanja kosovskih diploma.

Odbornik u opštini Medveđa Fehmi Beha, govorio je o "tihom i opasnom načinu diskriminacije koje, kako navodi, srpska vlada sprovodi među Albancima ove opštine kroz pasivizaciju adresa, ostavljajući tako stotine Albanaca bez dokumentacije i Srbije i Kosova".

Na sastanku se razgovaralo i o sastanku 15. juna u Briselu, a Kurti je rekao da se tada govorilo o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine i statusu odnosa.

Kosovski premijer je rekao da će se u procesu novog dijaloga zalagati za reciprocitet prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji.

Sastanak Aljbina Kurtija sa političkim predstavnicima Preševa, Medveđe i Bujanovca je nastavak sastanaka za očuvanje dobrih odnosa i institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje prava Albanaca.