Ramadani: Prisustvo KBS na severu protivustavno; Šalja: Štetilo bi i transformaciji KBS

KBS
Izvor: Fejsbuk/Armend Mehaj

Stručnjaci za bezbednost pozive političara na Kosovu za slanje Kosovskih bezbednosnih snaga na sever smatraju neodgovornim i protivustavnim dodajući da to šteti i procesu transformacije KBS, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši inspektor Kosovske obaveštajne agencije Burim Ramadani kaže da su ti pozivi neprofesionalni i nimalo ozbiljni i ocenjuje da je međunarodno vojno prisustvo regulisano Ustavom.

"Javni pozivi za slanje Kfora kući i postavljanje KBS na sever Kosova, mogu da nazovem bar neprofesionalnim, neozbiljnim i neodgovornim pozivima, jer ozbiljne države odlučuju na osnovu nacionalnih strategija, odlučuju na osnovu konsolidacije institucija i puteva napred, a u vremenima krize države grade saveze čak i kada im ništa više ne preostaje, kada imaju saveze održavaju i unapređuju ih dalje", kazao je Ramadani.

Dodaje da je veoma važno da svaki funkcioner pročita član 53. Ustava koji definiše moć i ulogu međunarodnog vojnog prisustva.

Kako kaže, izgradnja saveza nije samo dužnost, već i ustavna i nacionalna obaveza rukovodstva kosovskih institucija.

"Moj apel na sve one koji se izjašnjavaju, a da nisu informisani ili edukovani o pitanjima nacionalne bezbednosti, je da emocionalne, histerične ili druge vrste reagovanja samo štete nacionalnoj bezbednosti. Nacionalna bezbednost se gradi na osnovu strateškog delovanja i taktika u okviru te strategije koje pomažu nacionalnom cilju, a to je opšta bezbednost, zaštita teritorije, suverenitet i proširenje ustavnog poretka", navodi Ramadani.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja naveo je da KBS ne mogu da intervenišu u severnom delu Kosova bez prethodnog konsultovanja sa komandantom Kfora, jer bi to stvorilo presedan u podizanju tenzija.

"KBS je već dobio prvu 'kaznu' od isključenja sa Difendera 23, kao rezultat grešaka na političkoj sceni", kaže Šalja.

Šalja kaže da se takvim zahtevima šteti i procesu transformacije KBS.

"Mislim da većina poslanika nije razumela i ne razume moć i kapacitete KBS, tako da u tom pogledu KBS još uvek nije spreman da ide na severni deo, jer postoje konture i normativne prepreke, odnosno norma Rezolucije 1244. Poslanici razgovaraju ne znajući dokle su Kosovske bezbednosne snage stigle sa svojom transformacijom i koje kapacitete mogu da ponude u slučaju da nam zatreba da intervenišu u severnom delu. Dakle, naivnim izjavama većine ne treba dati priliku da se pojave u javnom mnjenju, jer su to misli koje ne pomažu stabilnosti u severnom delu već i odmažu napredovanju KBS u profesionalnu vojsku", kazao je Šalja.