Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru

samit lidera zapadnog balkana u beču
Izvor: facebook

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.

Kurti je naveo da bi Kosovo i Srbija trebalo da primene reciprocitet u pogledu prava manjina. Kosovski premijer je zahteve koje je izneo u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu ponovio u na današnjem samitu lidera zemalja zapadnog Balkana.

U svom govoru Kurti je  rekao da Kosovo uspešno upravlja pandemijom koronavirusa.

„U proseku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100.000 stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100.000  građana. Evropska unija trebalo bi da uvrsti Kosovo među zemlje bezbednog putovanja u vezi sa pandemijom koronavirusa”, napisao je na Fejsbuku Kurti.

Kurti navodi da je Kosovo dobilo pohvale zbog „pokretanja reformi u pravosuđu i ekonomiji“.

„Poverenje građana u institucije je veoma veliko. U odnosu na prošlu godinu povećali smo izvoz za 66 odsto, ekonomsku aktivnost i promet za 15odsto, a budžetske prihode za 30 odsto. Potrebno nam je više ulaganja, a austrijske kompanije su dobrodošle i poželjne“, istakao je Kurti.

Kurti je na Samitu lidera zapadnog Balkana u Beču zatražio ukidanje viza za građane Kosova, uz ponavljanje zahteva da zemlje zapadnog Balkana formiraju SEFTA sporazum.

 

Gile
18. Jun 2021.
Pa on rece da je KiM nezavisno, zasto onda od Srbije tako upotno trazi priznanje? Nista ne potpisujte, dokle god ga Srbija ne prizna imamo pravo da ga vratimo!
Oni
19. Jun 2021.
Bravo Kurti