Kusari-Ljilja: Očekujemo da se komentari u vezi statuta Zajednice koje smo poslali Lajčaku odraze na nacrt

mimoza kusari ljilja
Izvor: ekonomija onlajn

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja kaže da nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su predložile međunarodne diplomate, nije upućen na razmatranje Ustavnom sudu jer se očekuje da se komentari koje je Kosovo uputilo posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku odraze na taj nacrt.

Prema njenim rečima, to da li je nacrt statuta Zajednice upućen ili ne Ustavnom sudu, ne bi promenilo trenutno stanje na terenu u četiri opštine na severu.

Kusari-Ljilja je skeptična da će biti napretka u dijalogu Srbije i Kosova pred izbore u Evropskoj uniji.

Optužila je Srbiju za dekonstruktivan pristup dijalogu.

Ističe da sve dok ne postoje kaznene mere protiv Srbije za, kako kaže, teroristički napad u Banjskoj i dok Srbija štiti ljude koji su učestvovali u agresiji na Kosovo, teško je reći da može biti pomaka u dijalogu.

Govoreći o uredbi Centralne banke Kosova, koja zabranjuje upotrebu srpskog dinara na Kosovu i mogućnostima da se o istom razgovara na nivou glavnih pregovarača u Briselu, Kusari-Ljilja kaže da su jedina pitanja o kojima se može razgovarati u vezi te teme je pronalaženje olakšavajućih mehanizama za konverziju dinara u evro.

Govorila je i o izborima u četiri opštine na severu i mogućnostima ukidanja kaznenih mera nakon određivanja datuma za glasanje o smeni aktuelnih gradonačelnika.