Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija važan iako nije bio lak

dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: evropska komisija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bio lak i da su dvojica lidera vodili otvorenu raspravu o tome šta žele od dijaloga, prenosi Koha.

Lajčak je istakao da je sastanak Vučića i Kurtija važan iako nije bio lak.

„Ono što je važno za EU je da su oba lidera potvrdila da ne postoji drugi način osim normalizacije odnosa. Njih dvojica su se obavezali da će raditi na postizanju opšteg sporazuma kroz dijalog koji će se nastaviti  krajem jula“, rekao je Lajčak.

Po njegovim rečima, Evropska unija ima velika očekivanja da će Srbija i Kosovo prevazići nasleđe prošlosti i približti se evropskoj budućnosti kroz sveobuhvatan obavezujući sporazum.

Gringo
15. Jun 2021.
Nemoj da lazete nema nista id dijaloga.Vi dobro znate da ZSOnije formirana evo punih 7 god.To je jedina njihova obaveza bila.Zasto ste vi neodgovorni pritisnite Kurtija inace od dijaloga nema nista.Nem sta Kurti da daje agendu unapred jer razgovori se nastavljaju gde su stali a on daje nove predloge.
Милан
16. Jun 2021.
Европској унији није стало да се преговори заврше. Исто тако није стало ни Америци да сенађе решење.
Прави циљ ЕУ у Америке је одржавање сталног потенцијалног конфликта, ситуације на ивици рата.
Вучић то зна и на преговоре иде потпуно опуштено.
Са друге стране Курти такође не очекује ништа од преговора. Он се нада да ће Америка пре свега атерати силом да Србија призна Косово.
Србија треба да уради неки мали помак који би помогао Косову да напредује и тако добије визну либерализацију.
Визна либерализација ће за годину дана исптазнити Косово јер је животни сан сваког Албанца да оде са Косова огрезлог у криминалу, корупцији, неправди и тд.