Lanski: Srbija ključna zemlja u regionu, Prištini nedostaje spremnost za dijalog

Gabrijel Lanski
Izvor: Kosovo Online

Odluke kojima Kosovo pribegava, poput ukidanja dinara u platnom prometu - nisu pametne i pokazuju da u Prištini nedostaje spremnost za dijalog, ocenio je ekspert za Balkan, austrijski advokat Gabrijel Lanski.

Lanski je za Kosovo onlajn, komentarišući poslednje poteze kosovske vlade, istakao da se mora ići putem saradnje u svim oblastima, zbog čega ukidanje dinara i slične mere nisu dobre, ni pametne.

"Verujem da trenutno postoji nedostatak spremnosti da se ostvari komunikacija i dijalog, a bez toga neće funkcionisati", rekao je Lanski, čija je advokatska kancelarija organizovala promociju srpskog izdanja knjige nekadašnjeg izaslanika EU za Kosovo, Volfganga Petriča u Beogradu.

Lanski je istakao da je Srbija ključna zemlja u regionu i da bi i za nju bilo dobro da se nađe rešenje za kosovsko pitanje.

"Srbija je ključna zemlja u regionu. Ona je tu ulogu imala i imaće je. I Srbiji bi bilo dobro da se pronađe rešenje kosovskog pitanja. A, i Kosovu je potrebno rešenje", podvukao je Lanski.

Na pitanje u vezi sa konstantnim pritiscima na Srbiju, između ostalih i preko Evropskog parlamenta i austrijskog poslanika poput Andreasa Šidera, konstatovao je da su se„geopolitičke tenzije drastično promenile“ i da zemlja koja ima uravnotežen poziciju, postaje meta pritisaka.

"Srbija je zauzela stav koji pozdravljam. Neophodne su nam zemlje koje imaju uravnoteženu poziciju sa kojima je moguć dijalog. Taj neutralni stav omogućava razgovore sa svim stranama. Međutim, zbog toga i raste pritisak na Srbiju. Ali, i pored pritisaka, Srbija uspeva da ostavi sva vrata otvorena", rekao je Lanski, navodeći kao primer i značajne odnose koje Srbija neguje sa Kinom.

Srbija u Evropi ima funkciju "graditelja mostova", dodao je Lanski.