Larše: Francuska za punu primenu Briselskog sporazuma

Žerar Larše
Izvor: Prt. Scr.

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše ponovio je danas u Beogradu da se ta država zalaže za neizostavnu primenu i ispunjenje svih dogovora i sporazuma, između ostalog i za punu primenu Briselskog sporazuma, saopštila je Skupština Srbije.

Larše je na sastanku delegacija Senata Francuske i Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Skupštine Srbije, rekao i da je bilateralna saradnja dve zemlje na visokom nivou, kao i da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji doprinela produbljivanju saradnje, za koju je rekao da bi bilo od velike koristi da se taj vid saradnje pretoči i na međuparlamentarnu saradnju. 

Predsednica PGP sa Fracuskom Jadranka Jovanović nglasila je da kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine, Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu jer je, kako je rekla, to jedini put rešavanja otvorenih pitanja. 

Istovremeno ona je istakla je važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje, Jovanović je istakla da su oni tradicionalno i istorijski bliski i prijateljski i da beleže stalni napredak, a da ih karakteriše “jačanje i konstantno unapređenje saradnje na svim poljima, kao i redovan politički dijalog”. 

"Poseban značaj bilateralnim odnosima dala je nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, kada se susreo sa predsednikom Emanuelom Makronom, kao i poseta E. Makrona Srbiji 2019. godine, kada je potpisano 25 sporazuma iz oblasti kulture, prosvete, javne uprave, energetike, sporta, bezbednosti i namenske industrije", rekla je ona.

Jovanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u ovom sazivu formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom koju broji 73 narodna poslanika, i čini je jednom od brojnijih Grupa u parlamentu Srbije.

Jovanović je pozdravila dosadašnje, ali i buduće investicije iz Francuske u privredu Srbije i istakla da Srbija pruža povoljan privredni ambijent za stane investitore.

Dodala je da je Francuska osma na listi najvećih investitora u srpsku privredu, i ukazala na neke od najvećih projekata, kao što su aerodrom "Nikola Tesla", beogradski metro, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Jovanović je ocenila da je saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja konstantna i dodala da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti energetike i odbrane. Osvrnula se na značajnu saradnju u oblasti kulture, i podsetila na potpisan Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između Srbije i Francuske.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije koje su ujedno i glavni spoljno- politički cilj naše zemlje, zahvalila se na kontinuiranoj podršci Francuske našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Osvrnula se na inicijativu "Otvoreni Balkan", koja predstavlja primer uspešne regionalne saradnje.

Na sastanku dve delegacije učestvovali su i predsednica grupe prijateljstva Senata Francuske za Zapadni Balkan Marta de Sidrak i predsednik grupe prijateljstva Francuske sa Srbijom Mikael Vale koji su tom prilikom ukazali na odličnu dosadašnju saradnju i dodali da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje.