Larše: Zalažemo se za punu primenu Briselskog sporazuma

Žerar Larše
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše izjavio je da se zalaže za sprovođenje svega što je dogovoreno Briselskim sporazuma, kao i da mu je, kako je rekao, dimenzija Zajednice srpskih opština jasna i bliska, prenosi RTV.

Larše, prvi predsednik Senata Francuske koji je posetio Srbiju rekao je to na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem i dodao da je situacija na Kosovu, koja je mogla da bude veoma dramatična, razrešena i svima je donela olakšanje.

Larše je rekao da je sa Orlićem razgovarao i o agresiji na Ukrajinu.

"Podsetili smo u kojoj meri su važni suverenitet i integritet nezavisnih zemalja i sa zadovoljstvom smo ustanovili i podsetili se da je Srbija glasali na istoj strani kao i Francuska u UN po ovom pitanju", rekao je Larše i dodao da je važno da se ne zaboravi da put kao miru vodi kroz poštovanje integriteta i suvereniteta nezavisnih zemalja.

Orlić je zahvalio Laršeu na tome što je rekao da je neophodna puna primena svih dogovora i sporazuma kada je reč o dijalogu sa Prištinom, te da je neohodno formiranje Zajednice srpskih opština bez ikakvih izgovora.

"Razgovarali smo i o teroru sa kojima se suočavaju Srbi sa KiM svakog dana, kao i o tome da ZSO čekamo 10 godina", rekao je Orlić.

Larše je rekao i da je želja te zemlja da se Srbija učlani u EU, te da put evropskih integracija jeste dug i da treba usvojiti vrednosti.

Navodeći da je 2019. godine francuski predsednik Emanuel Makron posetio Beograd, Larše je rekao da je i danas kao i tada prisutna raznolikost u francuskom političkom životu, ali da sve strane i danas kao i tada žele takav nivo odnosa koji su uspotavil predsednik Aleksandar Vučić i Makron.

On je predložio stratešku saradnju između dve skupštine.

Orlić je rekao da je poseta predsednika Senata Francuske jasan dokaz kontinuiteta u političkim odnosima sa akcentom na parlamentarnu saradnju, ali i u odnosima dve države i naroda.

"U današnjem trenutku to su odnosi koji imaju intenzivan razvoj, jasnu uzlaznu putanju i oblikovani su na poseban način", rekao je Orlić podsetivši na Makronoviu posetu 2019.

Naveo je da je ovo prvi dolazak predsedniks senata ikada u Skupštinu Srbije i da sada zajednički pišu istorijske stranice kada je reč o odnosima dve zemlje.

"Mi smo i danas strateški partneri i zajedno radimo mnogo važnih stvari", rekao je Orlić i naveo da se očekuje da trgovinska razmena sa Francuskom ove godine dođe i do dve milijarde evra.