Latinović: Uslovi za ukidanje sankcija Kosovu nisu ispunjeni, Boreljov predlog izjava dobre volje na kraju mandata

Latinović
Izvor: Kosovo Online

Bivša ambasadorka pri Oebsu Branka Latinović smatra da je predlog visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja da se Kosovu ukinu sankcije koje je EU uvela prošlog leta jer Priština nije preduzela korake ka deeskalaciji situacije na severu, izjava dobre volje na završetku njegovog mandata, iako uslovi za to nisu ispunjeni.

Latinović podseća da je kandidatura Kosova za prijem u Savet Evrope stavljena na dugi rok čekanja, što izaziva visok stepen nezadovoljstva u Prištini i da je ovaj potez Borelja na neki način jedan vid kompenzacije.

"Naravno da uslovi nisu ispunjeni i da to nije održivo, ali on je učinio jedan pragmatični pokret. Politika je ostvarivanje interesa a ne pravila i želja a u ovom slučaju su očito neki drugi interesi prevladali da bi se pokušao dati neki instrument odobrovoljavanja, pre svega vezano za izradu statuta i formiranje ZSO“, navodi Latinović.

Iako i Miroslav Lajčak i Borelj, kako ističe, dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, oni su, kaže, bili u funkciji institucija koje predstavljaju, odnosno, EU. 

"Tu kao što vidimo nije bilo nikakvih razlika u njihovoj istrajnosti da se pregovori nastave i da se dođe do odgovarajućih sporazuma. Obojica su uložili napor da se pregovori dinamiziraju, ali nažalost situacija na terenu, pre svega na Kosovu i Metohiji bila je takva da ti planovi nisu mogli da se ostvare i rezultat toga su bile i te minimalističke sankcije koje je uvela EU vezano za konkretne postupke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, i mislim da je ovo jedan gest pokušaja ublažavanja pozicije i mera koje preduzima Kurti, nezadovoljan time što je kandidatura Kosova u Savetu Evrope stavljena na dugi rok čekanja. To izaziva visok stepen nezadovoljstva u Prištini i ovo je jedan vid kompenzacije", kaže Latinović. 

Ona napominje da je Borelju mandat istekao i da je on u tehničkom mandatu, s obzirom na to da su bili izbori za Evropski parlament i da je već u toku procedura za izbor novog predsednika ili predsednice Evropske komisije i drugih visokih zvaničnika EU, i da su se u medijima pojavile vesti da je premijerka Estonije novi kandidat za mesto visokog predstavnika umesto Borelja.