Les: Za vreme Bajdena Zapadni Balkan postaje Eugoslavija, Beograd na čelu

timoti les
Izvor: Sputnjik

Bivši diplomata na Balkanu i profesor na Univerzitetu Kembridž Timoti Les kaže da bi region Zapadnog Balkana za vreme mandata predsednika SAD Džozefa Bajdena mogao da postane novi multietnički entitet sastavljen od "šest država", usko povezan sa EU, na čijem bi čelu bio Beograd, prenosi Tanjug.

Les kaže da bi region za vreme administracije Bajdena mogao da postane neka vrsta "EU-goslavije".

"To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena, ali činjenice na terenu primoraće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i podrži stvaranje onoga što će biti inkarnacija te prošlosti u 21. veku - nove Eugoslavije", piše Les u autorskom tekstu za "Opendemokracy.net".

Srbija povratila ulogu lidera 

A zašto bi na čelu tog multietničkog entiteta bio Beograd, Les u tekstu za taj britanski politički sajt objašnjava činjenicom da je Srbija, pošto su evropske integracije iz različitih razloga usporene, obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu, nakon pojave "snažnog lidera", koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturalnih reformi.

Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na "pronicljivom diplomatskom manevrisanju", koje joj je omogućilo da iskoristi podršku sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske.

Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

"Ako predsednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti", dodaje Les.

On ocenjuje da nema sumnje da će Bajdenova administracija želeti da otkaže ono što je radio dosadašnji predsednik Donald Tramp, ali da će, suočena sa situacijom na terenu i novom realnošću, morati da nastavi tamo gde je stao njihov republikanski prethodnik.

Jedan od elemenata Trampovog pristupa, koji će Bajden morati da sačuva, kako navodi Les, jeste inicijativa da se uspostavi regionalna ekonomska zona na Zapadnom Balkanu, odnosno "mini Šengen".

Bajdenova administracija videće, kako kaže Les, da Srbija podržava takvu ekonomsku uniju, kao i druge države Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju.

"Projekat koji Srbiji daje lidersku ulogu na Balkanu mogao bi da bude dovoljan da se Beograd ubedi da prizna nezavisnost Kosova i da se unazade njegovi odnosi sa Rusijom, Turskom i Kinom", smatra Les.

To je i interes SAD

Stručnjak sa Kembridža ponavlja da će se sigurno neki u Bajdenovom timu usprotiviti ideji da se na bilo koji način "nagradi" Srbija, ali će, kako ističe, suočeni sa političkom realnošću videti da je malo drugih opcija.

Ključ u Bajdenovom pristupu, kako ocenjuje Les, biće pre svega interes SAD, a ne procena toga ko bi uspostavljanjem ekonomske unije na zapadnom Balkanu dobio više ili manje.

Ovakvom politikom Bajdenova administracija ne samo da će nastaviti tamo gde je stao Tramp, već će i oživeti strategiju velikih sila na Balkanu u 20. veku, smatra Les.

Beograd je i posle Prvog svetskog rata bio prestonica najveće nacije na Zapadnom Balkanu i prirodni politički centar, kaže Les i dodaje da se ni "sto godina posle, strateška logika nije mnogo promenila".

Ja
26. Novembar 2020.
Jer vi zelite da tamo vladaju teroristi da se umnozi terorizam u celom balkanu neko mora da sacuva narod i mir u tom regionu vi niste u pravu taj narod u tom celom balkanu moraju imati sigurnost ako to nema nece nikada biti mira bice samo kriminala i terorista !!!
Panajotovic
26. Novembar 2020.
A je l' ucio tebe neko kako se pise, kako se sastavlja recenica?
Vi srbi kao mirovnjaci samt za par godina vodiliste 4 rata
27. Novembar 2020.
Samt za par godina vi srbi mirovnjaci vodiliste 4 rata . Zbog vas je počeo i prvi sveski rat jer viste jadan narod ok volite tugj zemle da prisvojite. A vaša akademija nauka i krkva odma piše lažnu istoriju tako da nije čudo da negje pročitam da i jupiter nije vaš.
Ja
26. Novembar 2020.
Vi pricate samo o sebi za druge ne marite vidise i sta zelite!!!
Ja
26. Novembar 2020.
Mora tamo neko da sacuva mir i stabilnost tom narodu mnogo je i ponisteno zelite da se to opet ponovi?!!
Ja
26. Novembar 2020.
Narod treba da budu bezbedniji od kriminala od terorista to mislim nije potrebno nikome nije potrebno ni tom narodu sto tamo zive svako zeli mir pa i oni tamo !!!
Ja
26. Novembar 2020.
Oni znaju sta je njima bolje i potrebno jer oni zive tamo dosta su doziveli to svi znate dosta je bilo nepravde!!!
Mistik
27. Novembar 2020.
Jeste bilo nepravde, genocid, uništavanje svake infrasrukture , šola firmi, granatiranje mjesta i protjerivanje cjelokupnog nesrbskog naroda sa područja gdje je srbska akademija sa memorandumom označila za srpsko zemlu.
Ja
26. Novembar 2020.
Nemoze srbija da se odrekne kosova vi znate da su albanci ti teroristi i nemozese odrekne rusije oni su najbolje prijatelji zasto vam to toliko smeta?!!
Darko
26. Novembar 2020.
Srbija nece potpisati stolicu Kosovu u UN.Nikad.Kosmet je srce Srbije.
Drenica
27. Novembar 2020.
Koga briga šta će Srbija piše.....
Nostradamus
28. Novembar 2020.
Aha malo morgen
Koxhek
27. Novembar 2020.
Kosova je derzava ima sigurnost za sfima a teroristi su u serbiu
Opium
27. Novembar 2020.
Svi sanjaju po nocu, jedino srbi po danu !
Žiča 8 vekova
28. Novembar 2020.
Malo edukacije i usavrsavanje znanja bi vam svima dobro doslo. Kosovo, kao kao pokrajina u sastavu Srbije je prodata jos u 20-om veku. Marsal svima poznat po imenu Josip Broz Tito je mogao da ulozi veto na tu odluku njegove administracije ali nije hteo. Cinjenice jesu ali su javna tajna. Americi ide u prilog da podrzi Kosovo da bi usavrsili svoje vojne baze, takodje iz 20 veka. Bolje se zapitajte zasto se pravi ta unija na balkanu. Pogodili? Bravo! 😁 Migranti...
Sve zemlje ce vratiti migrante koje su prihvatili u jaku i samouverenu drzavu na Balkanu ili kvazi balkansku uniju. Na jednom mestu mogu da upravljaju njima. A ako se desi, kao sto hoce, Amerika opet ako bude zelela moze da izvrsi agresiju na isti taj Balkan samo pod izgovorom da je to teroristicka zajednica. Mi balkanci imamo tu nesrecu da se mrzimo medju sobom koja u prilog ide svima osim nama. Zao mi je sto ste jako siromasni u glavi u ovo ludo vreme i sto vam je dosta ustajanja protiv neprijatelja i zatvaranja ociju pred zlom koji nam prestoji. Raspitajte se malo... Aj zivi bili pa videli.