Liga istoričara "Alji Hadri" o Kosovskom boju: Srbija pokušava da falsifikuje istoriju

Kosovki boj
Izvor: Vikipedia

Liga istoričara Kosova "Alji Hadri", ogranak u Dečanima, optužila je Srbiju da predstavljajući izgubljenu Kosovsku bitku 1389. godine kao pobedu pokušava da falsifikuje istoriju zasnovanu na mitovima i lažima.

U svojoj reakciji, istoričari Dečana podsećaju na mišljenje da se istorija Kosovske bitke ne može promeniti.

„Kosovska bitka 28. juna 1389. godine bila je najveći poraz koji je pretrpeo balkanski antiosmanski savez koji su činili balkanski prinčevi, i među najvećim pobedama Osmanskog carstva u četrnaestom veku“, navodi se u izjavi predsednika Lige istoričara Kosova „Alji Hadri“, Škodran Imeraj.

Štaviše, istoričari Dečana kažu da poraz balkanskog saveza protiv osmanskih snaga, koji Srbi, koji su bili vojna manjina u ovom savezu, slave kao pobedu, nije ništa drugo do mit i pokušaj falsifikovanja istorije.

„Njihovi manevri da Kosovo pretvore u „srpsku svetu zemlju“ ne stoje, jer su Srbi zvanično prihvatili pravoslavlje od Albanaca, koji su uglavnom bili pravoslavne veroispovesti, jer je većina albanskih zemalja posle 1054. godine, kada je crkva podeljena na dva obreda, katolički - zapadni i pravoslavni - istočni, pripadala Istočnoj crkvi, jer su bili pod upravom Vizantijskog carstva, cara čija je zvanična religija bila pravoslavlje. Srpska istorija je izgrađena na mitovima i lažima. Oni su kao narod uvek bili uzurpatori i kao takvi ponašali su se od 7. veka, kada su na Balkan došli kao varvarska plemena“, zaključuje se u reakciji albanskih istoričara.

Rados
30. Jun 2021.
Koji bre istoricari jadni ste vi istoricari.Vi nemate nikakvu istoriju.Zato vam je krivo Srbi su ratovali na Gazimestanu a vi ste uvek bili na strani neprijatelja.Dovoljno je samo prosetati se prizrenom i videti joji sve istoriski spomenici i manastiri ima u Prizrenu da ne govorim dalje to govori o Srpskoj istoriji na Kaosovo za razliku od vas koji ste poceli da pravite spomenike posle rata.To je vasa istorija.
Swe
30. Jun 2021.
Njihova kulturna istorija se sastoji od gradnje bunkera po Albaniji. 😂😂😂
zabeli ks
30. Jun 2021.
Само ви потсењујте Албанце, друго вам није остало. Ко сте тек чете од нас Албанаца научити, а не од тзв српски иторичара који су настали под диктату српских режима. Само полако све че дочи на своме.
Moi
30. Jun 2021.
Bravo Ali Hadri
Vladimir
30. Jun 2021.
...samo polako, izmislicete vi i da su Aleksandar Makedonski, Gaj Julije Cezar i Napoleon bili Albanci
Herc 78
01. Jul 2021.
Vi ste možda u kosovskoj bitci prodavali semenke i suncokret.
Ceca
01. Jul 2021.
Ako ste vi Albanci ucestvovali u Kosovskoj bici kako onda nemate ni jednog poznatog junaka koji je ucestvovao u njoj?
Swe
30. Jun 2021.
Liga istoričara Kosova??? Koja sprdnja.
Vi ste na nivou decijeg obdanista 😂😂😂😂😂
zabeli ks
30. Jun 2021.
Чему овај страх! вулгарни примитиван језик, српдња! ако вам је историја заснивана на научним извора рада! Једно је сигурно, крај је писање историју Албанаца на Косово од стране срба без Албанаца. Истина може бити једна и никако друкчије само по вољи срба. Када се отрезните, спремним смо са вама у меѓународном тлу, суочити се вашим историсјким лажима, фласификатима.
Swe
30. Jun 2021.
Zabeli...vas se sigurno niko nikad nije bojao. Ali ovog puta ste premasili i sami sebe, reci da ste i vi bili na boju premasuje svu pamet ovog sveta. Dovoljno zaviri u tursku dokumentaciju o stanovnistvu na Kosmetu krajem 1300 veka pa ce ti sve biti jasno. Kako mora biti uzasno ziveti u lazima i zabludi?
Goce
30. Jun 2021.
Nazalost,onda u ono vreme,Arbanasa nije ni bilo na Kosovo,nego su posle boja sišli bi kao lešinari ta pokupe plen i iopet nazad Preko Prokletija .
Srbin sa kosova
30. Jun 2021.
Neznam da li je ovo bitno ja znam da su
Obadve strane imale mnogo gubitaka ali
Sin kneza lazara je posle bitke još vladao i predao tron svom rođaku djuradju brankoviću
Leki
30. Jun 2021.
Jao pa ko vam to dira igracke? Pa ste se bas naljutili i sve nam rekli i sasuli u lice. Smram nas bilo. :P :D
DarkEdy
01. Jul 2021.
Samo još i Turci da promene svoju priču i onda ste u pravu. Jer i oni u svojoj istoriji beleže Kosovski boj ne baš kao izgubljenu ali bitku sa VELIKIM gubicima i normalno gubitkom poglavara.
Car Lazar
01. Jul 2021.
Pa pitajte njih protiv koka su se borili.I koliko je kuca zateklo posle par godina kada su se usetali ponovo na Kismet.
Nije bilo bi 10 arnautskih kuca na celom Kosmetu .Vise je bilo Srpskih sela nego vasih kuca.
Hvala
Vido milivojevic istoricar amater
01. Jul 2021.
Turci beleze u svojim knjigama u turskoj da je prvi murat na kosovu nastradao pa posle car lazar i oni kazu da su srbi pobedili tada trenutno dok nisu sustigli lazara pri polasku za krusevac i pogubili ga
Anonymus
01. Jul 2021.
Tresla se Gora rodio se Mis.Od tih polemika nista. Bolje je probuditi Car Lazara i Murta i pitati.