Lukić o "pretnjama" Diku Martiju: Albanci su likvidirali 40 svedoka, Srbi nisu nijednog

Branko Lukić
Izvor: Printscreen

Vest da je nekadašnji izvestilac Saveta Evrope za zločine OVK Dik Marti pod policijskom zaštitom od kraja 2020. godine, ne bi trebalo da utiče na njegovo svedočenje u postupcima koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova liderima OVK, ali vrlo je moguće da se u ovom slučaju radi o pritisku na svedoke, kaže za Kosovo onlajn advokat Branko Lukić.

Lukić naglašava da ne može da poveruje da je Marti izjavio da je njegov život ugrožen od strane srpskih službi.

Dik Marti je, kako kaže Lukić, čovek koji je učinio mnogo za otkrivanje istine o zločinima OVK. 

"Tvrdnje da mu je život ugrožen od strane srpskih službi nemaju veze sa zdravim razumom. Nijednom svedoku koji je svedočio protiv pripadnika srpskog naroda nije falila dlaka sa glave, iako je među njima bilo ljudi koji su predstavljali veliku pretnju po bezbednost Srbije. S druge strane Albanci su likvidirali 40 svedoka", podseća Lukić koji je branilac Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

Sarkastično dodaje da je moguće da su pripadnici švajcarske policije saopštili Martiju da pretnje smrću dolaze iz "srpskih obaveštajnih službi" podrazumevajući pritom da je Kosovo Srbija. 

Lukić smatra da verovatno nije slučajnost što je Martiju saopšteno da mu je život ugrožen 2020. godine, a baš tada u Hagu je počeo proces protiv nekadašnjeg vođe OVK i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Ipak, kako naglašava, činjenica da je Marti pod policijskom zaštitom, formalno gledano, ne bi trebalo da utiče na njegovo svedočenje. 

"Mnogo je zaštićenih svedoka koji se pojavljuju u ovim postupcima, čak i onih kojima je identitet u potpunosti zaštićen. To nije ništa neuobičajeno, ne može uticati na postupak, ali je moguće da se na ovaj način vrši pritisak na Martija kao svedoka", naglašava Lukić.

Inače, Dik Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i "žutu kuću"; to jest trgovinu organima. Na osnovu tog izveštaja osnovana su Spacijalizovana veća Kosova.