Makron, Erdogan i drugi svetski lideri čestitali Vučiću Dan državnosti Srbije

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen TV Prva

Povodom Dana državnosti - Sretenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima su i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Italije Serđo Matarela, Austrije Aleksandar Van der Belen i predsednica Indije Drupadi Murmu.

Kako je navedeno u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Erdogan je u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću poželeo sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje.

"Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u svoje i ime svog naroda uputim naiskrenije čestitke Vašoj ekselenciji i prijateljskom narodu Srbije. Veoma mi je drago što su odnosi između naših zemalja dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje 'zlatno doba'. Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana", dodao je Erdogan.

Navodeći da veruje da posete na visokom nivou omogućavaju da se razmotre svi aspekti srpsko - turskih odnosa, istakao je da će mu biti drago da u narednom periodu odgovori na Vučićev poziv i poseti Beograd.

"Jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji", navodi se u čestitki predsednika Erdogana. 

Dan državnosti čestitao je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je, tom prilikom, podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske. 

"Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljsvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu Ekspo, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva", naveo je Makron.

Naveo je da će Srbija moći da računa na podršku Francuske, kako bi napori koje će preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

"Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže Evropska unija da bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine. Molim Vas da primite, gospodine predsedniče, izraze mog dubokog poštovanja", navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsedniku Vučiću i narodu Srbije čestitku je uputio i predsednik Republike Italije Serđo Matarela koji je naveo da smo u protekloj godini svedočili dodatnom produbljivanju saradnje Beograda i Rima, što je omogućilo da veza država Srbije i Italije i naroda bude još čvršća.

Čestitku je uputio i predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen, koji je naveo da dve zemlje uživaju odlične bilateralne odnose, sa dugogodišnjim živim političkim, ekonomskim, naučnim i kulturnim razmenama, koje su, takođe, rezultat mnogih ličnih kontakata i aktivne dijaspore.

Predsedniku Vučiću praznik je čestitao i predsednik Kipra Nikos Hristodulides, koji je istakao snažnu posvećenost Kipra nastavku podrške evropskom putu i pristupnim pregovorima Srbije, koji vode ka punopravnom članstvu Srbije Evropskoj uniji. 

Čestitku je uputio i predsednik Poljske Andžej Duda, koji je predsedniku Vučiću i svim građanima Srbije poželeo sve najbolje, ali i predsednica Indije Drupadi Murmu, koja je, tom prilikom, prenela najlepše želje za dobro zdravlje i blagostanje predsednika Vučića, kao i kontinuirani napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Srbije. 

Vučiću su praznik čestitali i belgijski kralj Filip, holandski kralj Vilem-Aleksander, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud,  prestolonaskednik Saudijske Arabije Muhamed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud, kao i kralj Kraljevine Bahrein Hamad bin Isa Al Kalifa i kralj Maroka Mohamed VI.

Čestitku je uputio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, u kojoj je svim građanima Srbije poželeo boljitak i blagostanje.

"Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa. Primite, gospodine predsedniče, izraze mog ličnog poštovanja", navodi se u čestitki predsednika Milanovića. 

Dan državnosti Republike Srbije čestitala je i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je u ime državljanki i državljana te zemlje i u lično ime izrazila najbolje želje za svestrani napredak i blagostanje Srbije.

Čestitku je uputio i predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi koji je naveo da je izuzetna satisfakcija što se poslednjih godina angažman stalno intenzivira u širokom spektru sektora u okviru uzajamnog razumevanja i zajedničkih interesa, kao i predsednik Irana Ebrahim Raisi koji je naveo da Iran i Srbija poseduju značajne mogućnosti za razvoj odnosa u svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim oblastima, kao i odlučnost obe strane za njihovo ostvarenje.

Čestitke su upitili i generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Republike Gabon u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapoza, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgijske Republike Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.