Malići: Plan Kvinte podrazumeva ZSO i implementaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa

Agon Malići
Izvor: FoNet/ Aleksandar Levajković

Analitičar Agon Malići kaže da, na osnovu dosadašnjeg iskustva, pretpostavlja da plan "velike petorke" koji su predstavili Kosovu i Srbiji uključuje pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao i korake za sprovođenje Sporazuma o normalizaciju odnosa dve strane, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On podseća da rokovi EU za primenu Sporazuma ističu, te da su izaslanici EU i SAD dali svoju ponudu  Prištini i Beogradu, o kojoj se, dodaje, u javnosti još uvek ništa ne zna.

"Verovatno su zapadni izaslanici došli sa ultimatumom o redosledu i koracima o tome kako da se sprovede Sporazum. Predlog verovatno nije otvoren za komentare strana, već više liči na dokument ili niz ponude po principu "uzmi ili ostavi". Ovo izgleda jasno, jer rokovi za početak primene sporazuma ističu", kaže Malići za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, činjenica da postoje očekivanja da će se lideri Kosova i Srbije ubrzo sastati, govori da zemlje Kvinte, SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija, zahtevaju brze odgovore i  korake sa obe strane. 

Malići kaže da zahtevi međunarodne zajednice svakako ne zanemaruju sukob na Banjsku 24. septembra.

"Što se tiče dešavanja na severu, trebalo bi da bude i verujem da će biti zahteva zapadnih izaslanika, bilo u vidu uslova za Srbiju na njenom putu integracije, ili čak nekog konkretnog predloga šta se od Srbije očekuje kada je reč o preduzimanju mera protiv naoružane grupe. Verujem da je ovo neophodno da se sprečili pokušaji destabilizacije u budućnosti", naglasio je Malići.

Prihvatanje zahteva zemalja Kvinte, zaključio je, zavisiće od posledica koje će izaslanici saopštiti strankama, u slučaju da ih ne prihvate.