Maljići: Deo Briselskih sporazuma se ne može poništiti

Agon Malići
Izvor: GazzetaExpress

Analitičar Agon Maljići kaže da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Briselski sporazum više ne postoji retorička pretnja upućena, pre svega, međunarodnoj zajednici, prenosi Gazeta ekspres. 

Maljići je ocenio da je prvi korak u materijalizaciji te pretnje izlazak srpskih predstavnika iz kosovskih institucija na severu. 

"Deo briselskih sporazuma se ne može poništiti i oni koji su do sada sprovedeni, ali ono što može biti ugroženo je formalno spajanje bezbednosnih i pravosudnih institucija. Ali, to bi za Vučića otvorilo sukob ne samo sa Kosovom, već i sa međunarodnom zajednicom", ocenjuje Maljići za Radio Slobodna Evropa.

Smatra da je bila logična rekacija pravosudnih institucija na Kosovu na prisustvo predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljane Stevanović na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 22. marta. 

Prema njegovim rečima, Vučić redovno poziva političke predstavnike kosovskih Srba na sastanak i do sada sa Kosova nije bilo akcije ili brige za to.

"Ali ovo je učešće službenika suda, koji je institucija nezavisna od politike, na političkom skupu u susednoj državi. Bez sumnje, Sudski savet Kosova – koji formalno nema nikakve veze sa političkim institucijama – je u okviru svog mandata i funkcije da preduzima mere protiv zvaničnika koji učestvuju u aktivnostima takve političke prirode. Koliko ja razumem razvoj događaja, ovo mi deluje kao administrativna mera Sudskog saveta Kosova", rekao je Maljići.

On je naglasio da su dešavanja između Kosova i Srbije poruka Evropskoj uniji o nestabilnosti kada je reč o trenutnom stanju bezbednosti.

U tom kontekstu, Maljići kaže, dijalog bi mogao da uđe u duboku krizu ili da donese novi trenutak ka konačnom rešenju, što bi moglo biti uzrokovano eskalacijom bezbednosne situacije.