Menendez posle optužbi za primanje mita napustio Komitet za spoljne poslove, ali zadržao mesto senatora

Bob Menendez
Izvor: Gazeta Express

Američki senator iz Nju Džersija Bob Menendez, koji je optužen za primanje mita, odbio je da podnese ostavku na tu funkciju, ali privremeno je napustio mesto predsednika Komiteta za spoljne poslove u Senatu, prenosi Bi-Bi-Si.

Demokrata iz Nju Džersija i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita, saopštili su juče savezni tužioci.

Od senatora je zatražena ostavka, ali Menendez je odbacio te zahteve i kazao da planira da se bori protiv optužbi za mito i korupciju.

"Oni koji veruju u pravdu veruju u nevinost dok im se ne dokaže krivica. Nameravam da nastavim da se borim za narod Nju Džersija sa istim uspehom koji sam imao poslednjih pet decenija. Neću nigde ići", rekao je Menendez.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu optužila je Menendeza i njegovu suprugu da su primili hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja koje ima kao senator, kako bi zaštitili i pomogli biznismenima da se obogate.

Tužioci su rekli da je mito uključivao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti.

Robert Menendez i njegova supruga Nadin suočavaju se sa po tri tačke optužbe u vezi sa korupcijom i iznudom.

On je takođe podneo ostavku 2015. godine, nakon što je optužen u Nju Džersiju da je primao mito od očnog lekara sa Floride, ali se to suđenje završilo 2017. godine, nakon što je ušlo u proceduralni zastoj, navodi Bi-Bi-Si.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Menendez je u javnosti kod nas poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Albanaca i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bob Menendez je bio među potpisnicima pisma u kojem se traži "kritičniji odnos prema Srbiji".