Merkel 14. septembra u Albaniji sa Vučićem, Ramom i Kurtijem

Angela Merkel
Izvor: Tanjug AP/Phil Noble

Nemačka kancelarka Angela Merkel boraviće u poslednjoj poseti inostranstvu 14. septembra, kada će se u Albaniji sastati sa liderima Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, prenosi Reporteri.

"Zvanični Berlin smatra da su Tirana i Rama tokom godina relaksirali odnose između balkanskih zemalja, posebno uzajamnim posetama Beogradu, koje su u početku bile neprijateljske", rekao je izvor za AP.

Tokom ove posete, Merkelova će se sastati sa svim liderima balkanskih država, a sa izuzetkom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sastanci će se odvijati na nivou premijera.

Kancelarka će, nakon sastanaka, preneti svoju poruku i na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će poslednji sastanak imati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, gde će tema razgovora biti  Berlinski proces i nemačka agenda na Balkanu.

Berlinski proces

Berlinski proces započeo je konkretnim, ali skromnim ciljevima, poput olakšavanja regionalne saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije - ali sa vizijom kojom se pomaže u ispunjavanju kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji.

Njegova najvažnija komponenta je takozvana "Agenda povezivanja", koja je prvobitno imala za cilj da poveže šest zemalja Zapadnog Balkana u oblastima transporta i energije, a kasnije da proširi ovu vezu na razmenu mladih i u ekonomskoj saradnji.

Samiti održani u evropskim prestonicama pomogli su u uspostavljanju komunikacije između balkanskih lidera, kao i u osmišljavanju nekoliko infrastrukturnih projekata i regionalnih inicijativa.

Odobrene projekte za svaku od šest zemalja Zapadnog Balkana delimično finansiraju mehanizmi EU, a delom same ove zemlje.

Agenda povezivanja kombinuje politike i infrastrukturu, povezujući zemlje jedna s drugom i sa EU.

Zbog Berlinskog procesa, vlade su uspostavile sveobuhvatnu regionalnu infrastrukturnu mrežu, čineći tako Zapadni Balkan delom Trans-evropske transportne mreže (TEN-T).

Berlinski proces je takođe generisao inicijative za regionalno povezivanje, poput energetske saradnje, Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima (RICO), stvaranja Regionalne ekonomske zone i potpisivanja Ugovora o transportnoj zajednici.

Važno poboljšanje odnosa

Međutim, uspeh inicijative pokrenute Berlinskim procesom zavisi od poboljšanja odnosa između samih zemalja Zapadnog Balkana.

Stoga su vlade 2015. godine usvojile Deklaraciju o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnih pitanja.

Nemačka, ali i sama kancelarka Merkel, uspeh takve inicijative smatrali su važnim, jer je ovo prvi put da ova zemlja preduzima tako važan proces pregovaranja balkanskih država.

Nemačka je takođe postala važan akter na međunarodnoj sceni kada je sa svojom vojskom učestvovala u sastavu KFOR -a, u raspoređivanju trupa na Kosovu, prvoj nemačkoj vojnoj akciji od Drugog svetskog rata.

Ja
01. Septembar 2021.
Dobro sto merkel poseti te zemlje i srbiju !!!
Miodrag iz Peći
01. Septembar 2021.
Iskreno želim da Angela Merkel na samitu u Tirani ostavi neku vrstu "Političkog Testamenta" koji će biti kruna njene političke karijere i liderstva u EU.
Dakle. Da pribluži "Otvoreni Balkan" i "Berlinski Proces", kao i Vašingtonski Sporazum, CEFTA i SEFTA... I donese neke nove inicijative koji će olakšati život i budućim generacijama.
Dušan Silni
01. Septembar 2021.
Sve je to ona mogla odavno ali mrzi Srbe i ne pada joj na pamet da išta uradi što bi bilo korisno za Srbiju.