Mesić: Arhitektura Evrope završena osamostaljenjem Kosova

Stjepan Mesic
Izvor: Tanjug

Poslednji presedavajući Predsedništva SFRJ i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić za „Dnevni avaz“ je kazao da ga trenutna situacija u BiH, ali i regionu podseća na početak kobnih devedesetih, ali da rata neće biti, kao i da je "arhitektura Evrope završena osamostaljenjem Kosova".

Po njegovom mišljenju, međunarodna zajednica mora da interveniše i da zaustavi Dodika. Mislio je kako kaže da će Dodik svoju radikalnu politiku dozirati po potrebi, i sve dok oseća da međunarodna zajednica to toleriše.

"Onaj ko ne poštuje pravila igre, ne može ostati u igri. Onaj ko ne priznaje BiH, ne može u BiH biti u politici. Međutim, predugo su oni tolerisali njegovo ponašanje i njemu su sad popustile kočnice. Međunarodna zajednica ima svog predstavnika koji će se držati Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Mesić.

Prema njegovim rečima, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije imao podršku svoje zemlje i međunarodne zajednice.

"Nije imao međunarodnu javnost jer je svet bio zaokupljen drugim temama. Međutim, sad se vidi da BiH dolazi u fazu kada se mora intervenisati da se „hladni rat“ ne pretvori u pravi rat. To je odgovornost međunarodne zajednice, jer BiH ne sme biti ugrožena, ne može se raspasti jer bi to bilo ubitačno za Evropu. Oni to moraju radi sebe zaustaviti, što bi rekla tri miliona Mađara koji žive u Rumuniji? Pa onda bi oni uzeli jedan deo Rumunije i priključili se Mađarskoj. Raspadom BiH otvorila bi se Pandorina kutija u Europi i to bi već bio svetski problem", istakao je Mesić.

Prema njegovom mišljenju, arhitektura Evrope je završena osamostaljenjem Kosova.

"Pored 100.000 mrtvih, granice na Balkanu se nisu mogle promeniti ni za milimetar. Pa kako misli neko, bez obzira na to koliku glavu imao, pa i kao kod Dodika, da to uradi sad? Ne može on uspeti u onome u čemu nisu uspeli JNA i Milošević", poručio je Mesić.