Miftaraj: Vlada da ne preduzima represivne mere prema štrajkačima, obustava plata samovolja 

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da sama činjenica da sindikat gotovo da nema sredstava da plati štrajkačima dane izgubljene u obustavi rada, automatski tera kosovsku vlast da ne preduzima represivne mere prema štrajkačima obustavljanjem isplate zarada, prenosi Ekonomija onlajn. 

Miftaraj smatra da neisplaćivanje zarada štrajkačima predstavlja "samovolju" i da je protivzakonito. 

Prema njegovim rečima, ako bi se postupilo po odluci kosovske vlade da se obustavi isplata zarada, sindikatu bi trebalo 100 godina da nadoknadi plate nastavnicima za dva meseca. 

To je zato što, kako navodi, sindikat ima godišnji budžet od 700.000 evra, dok se iz kosovskog budžeta svakog meseca za plate izdvaja i do 35 miliona evra. 

"Zašto je obustava plata protivzakonita? Zato što je zakonom o štrajku, članom 1, definisano da je svrha ovog zakona da ponudi prava i beneficije štrajkača, a ta prava se moraju tumačiti u skladu sa međunarodnim standardima koji se primenjuju na Kosovu. Međunarodni standardi u ovom slučaju su pravna mišljenja i najbolje prakse međunarodne organizacije rada. Sama činjenica da sindikat gotovo da nema sredstava, ima ograničen budžet da plati štrajkačima dane izgubljene u štrajku, to automatski tera državu da ne preduzima represivne mere. Samovoljno je ograničavati plate i obustavljati plate štrajkačima", rekao je Miftaraj.