Milojević: Još odzvanjaju jauci srpske dece na "krvavoj Bistrici"

Spomenik Gorazdevac
Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Milojević pozvao je danas, na 17. godišnjicu od nezapamćenog zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, međunarodnu zajednicu da ponovo pokrene istragu i da pronađe i kazni počinioce koji su ubili decu.

"Odakle 'hrabrosti' pucati na 50 golobradih dečaka i devojčica, nevinu dece koja nikog nisu ugrožavala, samo su htela da žive i budu slobodna kao i njihovi vršnjaci u drugim delovima zemaljske kugle. Da li su krivi zato što nose srpsko ime i prezime? Ko je odgovoran za ovaj gnusni zločin i zašto su zločinci na slobodi", zapitao je Milojević u saopštenju za javnost.

On je ocenio da su ti rafali, pre 17 godina, bili namenjeni uništavanju svega što je srpsko na Kosovu.

"Rafali koji su kosili srpsku decu pre 17.godina na 'krvavoj Bistrici', bili su rafali namenjeni uništavanju svakog traga srpskog postojanja i opstajanja srpske zajednice na Kosovu. Jauci srpske dece, srpskih majki i danas odzvanjaju i lede krv u venama svakog čoveka", poručio je Milojević.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ne ostane nema i da ponovo pokrene istragu.

"Saosećamo se sa porodicama, koje su žrtve jednog od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne zajednice na Kosovo, koju ovom prilikom pozivam da ne bude nema, da čuje bol i patnju porodica, obnovi istragu i kazni vinovnike zločina, da opravda mandat i ispuni dato obećanje tadašnjeg komesara policije Unmika da će prevrnuti svaki komad zemlje, kako bi pronašli ubice dece. Svaka nevina žrtva ne poznaje veru ni naciju i sve jednako vape za pravdom, koja je preduslov za nastavak zajedničkog života na Kosovu", naveo je Milojević u saopštenju.

Milojević je podsetio i na zločine nad srpskim žeteocima u Starom Gracku, kada je ubijeno 14 ljudi, od kojih je najmlađi imao 17 godina, napad na autobus "Niš ekspres" u selu Livadice kod Podujeva gde je ubijeno 12 Srba, pogrom 17. marta 2004.godine i sve ostale nekažnjene zločine nad nevinim ljudima.

Pre 17 godina na decu koja su se kupala u reci Bistrici, pucano je rafalnom paljbom iz obližnjeg žbunja i tom prilikom ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovanović (19), a teško ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).