Ministarstvo: Francuska kuća bez odobrenja objavila tekst o Kosovu

Turizam
Izvor: Koha ditore

Kosovsko Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da je francuska Izdavačka kuća "Petit Fute" bez odobrenja objavila tekst u kojem se navodi da je Kosovo mesto gde su rođeni srpski pravoslavni manastiri.

Ministarstvo je najavilo preduzimanje zakonskih mera za štetu pričinjenu kosovskoj "drevnoj nacionalnoj istoriji" koja je u objavljenom tekstu, kako tvrde, potpuno iskrivljena.

Ministarstvo je tim povodom na Fejsbuku objavilo javno obrazloženje o, kako kažu, štetnoj objavi Izdavačke kuće "Petit Fute" protiv Kosova i današnjoj, kako navode, kleveti poslanika DPK Abeljarda Tahirija, a u kome je navelo da Izdavačka kuća "Petit Fute" nije imala odobrenje za objavljivanje tog teksta, kao i da tekst nisu platili ni Ministarstvo ni Kosovska agencija za investicije i podršku preduzećima. 

Dodaju da je Izdavačkoj kući "Petit Fute" 9. avgusta ove godine poslat informativni dokument o potencijalima Kosova. 

"Tekst koji je kosovska agencija poslala izdavačkoj kući 'Petit Fute' dostupan je javnost i ne sadrži ništa od pisanja objavljenih na stranicama 94 i 95 kataloga koji je objavila ta izdavačka kuća", navodi Ministarstvo i dodaje da je 18. avgusta ove godine Izdavačka kuća "Petit Fute" poslala još jednu verziju promotivnog dokumenta kosovskoj agenciji, na koju je zatražila komentare. 

Dodaje se da je agencija narednog dana reagovala na potpuno izmenjeni nacrt podsećajući Izdavačku kuću da materijal koji šalje "Petit Fute" uopšte nema podršku za objavljivanje, pa je ponovo dostavila pvobitni tekst. Nakon toga, kosovska agencija je 28. avgusta odbila konačnu objavu dotičnog dokumenta i zatražila od Izdavačke kuće "Petit Fute" da dobije odobrenje od kosovske agencije pre bilo kakvog objavljivanja članka.

"Uprkos tome, Izdavačka kuća 'Petit Fute' nije poslala članak sa potrebnim ispravkama na odobravanje i isplatu iz kosovske agencije, iako je obećano da će tekst biti ispravljen i uređen prema originalnom tekstu koji je poslala kosovska agencija", navodi Ministarstvo. 

Dodaju da je u tekstu potpuno "iskrivljena nacionalna istorija", uprkos zahtevu za ispravkom i obećanju iz Izdavačke kuće "Petit Fute" za dostavljanje teksta pre objavljivanja. 

"Ministarstvo industrije, poduzetništva i trgovine iskoristiće zakonske načine za rešavanje nastale štete", navodi se u objavi. 

Ministarstvo je potvrdilo da saradnja sa Izdavačkom kućom "Petiti Fute" postoji od 11. februara 2016. godine, da je aktuelna valst saradnju sa tim izdavačem nastavila 9. februara ove godine, a da je Kosovska agencija za investicije i podršku preduzećima nastavila direktnu komunikaciju sa Izdavačkom kućom "Petit Fute" i potvrdila sporazum o saradnji na promociji potencijalnih turističkih aktivnosti na Kosovu.