Muhadiri: Istorijski dokumenti ignorisani u dijalogu

Bedri Muhadiri
Izvor: Koha ditore

Istorijski dokumenti su ignorisani u procesu dijaloga sa Srbijom i u debatama sa međunarodnom zajednicom, rekao je naučni saradnik na Istorijskom institutu “Ali Hadri” u Prištini Bedri Muhadri, nekoliko dana nakon autorskog članka koji je pokrenuo veliku raspravu u Srbiji, navodi Koha.

Pre nekoliko dana, Muhadri je, u članku u kulturnom dodatku dnevnika Koha Ditore tvrdio da su spomenici koji su proglašeni srpskim pravoslavnim manastirima na Kosovu, poput manastira Dečani, Gračanice, crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila i drugih, izgrađeni, obnovljeni ili podignuti na temeljima antičkih spomenika rimskog i vizantijskog perioda.

Članak „Prisvajanje  srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ izazvao je snažnu reakciju medija u Srbiji.

Eparhija raško-prizrenska Muhadrija je opisala kao „distributera etničke i verske mržnje“ i da je njegovo pisanje poruka da Srpska pravoslavna crkva zajedno sa monasima i vernicima napusti Kosovo i Metohiju kako bi „oslobodila zemlju vekovnih svetaca, koji će postati albanski spomenici“.

Muhadiri je u utorak u emisiji "EXpress" u ntervjuu na KTV rekao da je to nasleđe sada poznato kao srpsko pravoslavno, zbog zaobilaženja istorijskih dokumenata.

„Mislim da su istorijski dokumenti ignorisani. Naše delegacije u debatama sa međunarodnom zajednicom uvek razgovaraju o kompromisu i konačnom rešenju, a idući od kompromisa, ovi istorijski dokumenti nisu dovoljno došli do izražaja u pogledu srednjovekovne kulturne baštine na Kosovu. Ne kažemo da oni ne pripadaju srpskom stanovništvu na Kosovu, ali ne možemo reći da su deo srpskog pravoslavnog nasleđa. Građevine su izgrađene na Kosovu i stanovništvo na Kosovu je vršilo svoje verske obrede u njima. Na Kosovu istorija pokazuje da je bilo pravoslavnog stanovništva. Poznato je da je ove manastire, institucionalno, sačuvalo stanovništvo iz različitih porodica. Ovaj deo, ovo srednjovekovno nasleđe treba posmatrati kao kulturnu baštinu Kosova, treba ga predstaviti kao nasleđe Kosova“, rekao je Muhadiri.

Istakao je da je obaveza institucija da prate istorijske procese.

„Zbog svega toga smatram  potrebnim  napraviti istorijsku procenu ovih spomenika tokom pregovora između Kosova i Srbije kako bi se podigla svest javnosti, kako domaće, tako i međunarodne, da se suoče sa istorijskim pitanjima“, rekao je Muhadiri.