Opština Priština: Nismo dobili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče, niti smo obavešteni o tome

Spomen ploca srpskim junacima Prvog svetskog rata pre pomeranja
Izvor: Kosovo Online

U odgovoru za Kosovo onlajn iz Opštine Prištine naveli su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče palim srpskim vojnicima tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini.

Dalje se ističe da Opština Priština nije naložila izmeštanje, niti pomerila pomenutu spomen ploču. 

"Na osnovu informacija koje smo dobili od nadležnih direkcija obaveštavamo vas da nismo dobili nikakav zahtev za pomeranje ploče niti smo obavešteni o pomeranju ploče. Stoga vas obaveštavamo da ploču nije uklonila Opština Priština", navodi u odgovoru za naš portal iz Opštine Priština.

U današnjem zajedničkom saopštenju ambasada Francuske i Nemačke navedeno je da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini.

Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu  Ambasade Francuske, a potom je, kako navode iz Ambasada, ploča u znak poštovanja srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje nakon što su obavestili opštinu.

Podsetimo, saopštenjem se juče oglasila i Eparhija raško-prizrenska koja je između ostalog navela da "ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima".