Orlić: Odlukom da povuče priznanje Kosova, Surinam postao primer za druge zemlje

Vladimir Orlić i Albert Ramdin
Izvor: Narodna Skupština RS

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Surinama Albertom Ramdinom, kojem je zahvalio na odluci njegove države da 2017. godine povuče priznanje Kosova.

Orlić je naglasio da je povlačenje priznanja za Srbiju bilo od velikog značaja, jer je Surinam postao važan primer za niz drugih država koje su je u tom pogledu sledile.

"Želim da izrazim zahvalnost što poštujete suverenitet i teritorijalni integritet naše države, što ste ne samo na strani Srbije, već na strani Povelje UN, na strani međunarodnog prava i pravde i na strani mira“, rekao je Orlić, a saopšteno iz parlamenta.

On je upoznao sagovornika sa teškom situacijom na Kosovu i velikim ličnim angažovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svakodnevnim naporima koji se čine kako bi se sačuvali stabilnost i mir.

Orlić je naveo da je jačanje prijateljskih odnosa Srbije i Surinama, kao i unapređenje sveukupnih odnosa, trajno opredeljenje i politika koju Srbija vodi na svim nivoima.

Takođe, zahvalio je na podršci koju Surinam pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama kada je to potrebno, kao i na podršci našoj kandidaturi za zemlju domaćina manifestaciji EXPO 2027.

Ministar spoljnih poslova Surinama Albert Ramdin ponovio je da je pozicija njegove države samo i isključivo podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podrška u međunarodnim organizacijama.

Iz te perspektive Surinam je zainteresovan za unapređenje i proširenje sveukupne bilateralne saradnje sa Srbijom, dodao je Ramdin.

Sagovornici su se saglasili da prostora za unapređenje saradnje ima na polju ekonomije i privrede, kao i u oblastima poput poljoprivrede, nauke, prosvete, informaciono-komunkacionih tehnologija, saobraćaja i drugim.

Posebnu pažnju u razgovoru sagovornici su posvetili unapređenju parlamentarne saradnje, posebno saradnje radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva, a obostrano je iskazano očekivanje da će Surinam učestvovati na manifestaciji EXPO 2027 u Beogradu.