Osmani: Bez dogovora o ustavnim promenama, Severna Makedonija neće imati novu vladu

Bujar Osmani
Izvor: Kosovo Online

Nova vlada u Severnoj Makedoniji neće biti formirana bez dogovora o ustavnim promenama, istakao je ministar spoljnih poslova i kandidat za predsednika ispred Evropskog fronta Bujar Osmani navodeći da za njegovu koaliciju evropski put zemlje nema alternativu.

"Neće biti Vlade bez dogovora o ustavnim promenama. To je jasna izjava svih političkih partija koje smatraju da je Evropska unija jedina alternativa za nas. Dakle, biće iskorišćene sve opcije, od mogućnosti formiranja nacionalne vlade do one spasavanja. I zato kažem da je konsenzus, državni konsenzus, u ovom kritičnom periodu, najvažniji, jer je zemlja na raskrsnici, biramo između dva pravca. Svetla budućnost u Evropskoj uniji ili izolacija i nedostatak perspektive", poručio je Osmani u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Takođe, istakao je da je pogrešan pristup svih onih koji nastoje da okrenu Severnu Makedoniju protiv Natoa.

Upozorava da je takva politika vođena ruskom uticajem koji predstavlja pretnju ne samo za Severnu Makedoniju, već za čitav region.

"Ja sam ministar inostranih poslova zemlje članice Natoa, što znači da imam pristup svim informacijama kojima Nato raspolaže. Nato je u svom strateškom konceptu prvi put utvrdio da Ruska Federacija predstavlja pretnju za zemlje članice Natoa. Međutim, prema svim informacijama koje imam, postoji i duboka umešanost Ruske Federacije u unutrašnji politički i institucionalni sistem. Centri snažnog uticaja su već uspostavljeni u regionu, ali i kod nas. Oni imaju snažan uticaj na političke partije, Ruska Federacija ima snažan uticaj na predsedničke kandidate", rekao je Osmani.

Ocenjuje da su mnoge političke strukture i političari i Severnoj Makedoniji direktno povezani sa ruskim interesima.

"A kada vidite stranke u Severnoj Makedoniji i političare koji otvoreno naveravaju da blokiraju proces evropskih integracija, podriva Prespanski sporazum, Sporazum sa Bugarskom, Okvirni sporazum, onda vam je jasno da je Ruska Federacija pronašla elemente u zemlji sa kojima žele da spreče evropsku integraciju zemlje, jer po njima to predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost", ocenjuje on.

Osmani poručuje da Nato, sa druge strane, stvara političku i ekonomsku sigurnost.

"Da, Nato gradi otpornost. Nato stvara političku i ekonomsku sigurnost, ali često kažem da je i Estonija članica Natoa. Ali Estonija gradi bunkere duž granice sa Rusijom, jer su mogući sukobi i rat između Natoa i Ruske Federacije", zaključio je Osmani.