Van Der Belen podstakao Severnu Makedoniju na ustavne promene

Aleksander Van der Belen
Izvor: abcnews.al

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, istakao je da će Austrija nastaviti da snažno i glasno podržava evropsku Severne Makedonije i regiona.

Istaknuto je dugogodišnje prijateljstvo i odličan nivo bilateralnih odnosa između dveju zemalja, te podrška Austrije procesu evropskih integracija Severne Makedonije, uz čvrsto opredeljenje Austrije bržoj integraciji regiona u EU, javlja Makedonska radio-televizija.

Van der Belen je ocenio da se Makedonija kreće u dobrom pravcu i da je na tom putu potreban nacionalni konsenzus. Povodom predstojećeg procesa u vezi sa ustavnim amandmanima, predsednik Austrije je poručio da sledeći korak države nije lak, ali da Severna Makedonija može da računa na Austriju kao pouzdanog partnera na tom putu.

Premijer Kovačevski je zahvalio predsedniku Austrije na nesebičnoj podršci i kontinuiranom partnerstvu u protekle skoro tri decenije, kako na bilateralnom i multilateralnom planu, posebno u Ujedinjenim nacijama, tako i u okviru OEBS-a, organizaciji kojom Makedonija ove godine predsedava.

Zajednički je poptvrđena značajna uloga Makedonije kao faktora stabilnosti u regionu i kao kredibilnog partnera NATO-a i EU.

Premijer Kovačevski je istakao značaj Austrije kao jednog od najvećih stranih investitora u zemlji, navodeći da postoji potencijal za povećanje obima trgovine, navodi se u saopštenju Vlade.

Austrijski predsednik je potom razgovorao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim apelujući da se ne dramatizuju ustavne promene, a Pendarovski je ocenio da država neće propasti sa uvrštavanjem Bugara u preambulu Ustava i upozorio da će Makedonija, ukoliko ne bude dvotrećinske većine, sama sebe blokirati na putu integracija.

"Austrija će i posle novembra ostati pristalica evrointegracija Severne Makedonije, ali iskoristite zamah ubrzanog i sve većeg interesovanja EU ​​za proširenje i ne gubite dodatno vreme dramatizovanjem ustavnih promena, koje su uslov za pregovore", rekao je austrijski predsednik i naglasio da je Makedonija primer u regionu za poštovanje prava manjina.

„Uvereni smo da ćete uspeti da napravite ustavne amandmane. Neophodno je gledati napred, raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti. Znam da je ovo težak put za vas, frustracija je razumljiva, ali molim vas ne gubite iz vida cilj“, naglasio je austrijski predsednik Belen.

Austrijski predsednik je ranije u obraćanju Sobranju apelovao na sve poslaničke grupe da duboko razmisle o tome kako će postupiti po pitanju ustavnih promena i šta one dugoročno znače za budućnost zemlje.

Dvojica predsednika zajednički su zaključili da će u nedostatku jasne evropske perspektive evroskepticizam nastaviti da raste i da će biti signal za neke druge snage koje rade protiv evropskih vrednosti.