Osmani: Pozdravljam sankcije SAD Veselinoviću

Vasington
Izvor: Tanjug

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozdravila je uvođenje sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država Zvonku Veselinoviću.

Osmani je na Tviteru objavila saopštenje Ministarstva finansija sjedinjenih država u kome su navedeni razlozi za uvođenje sankcija.

"Pozdravljam sankcije SAD Veselinoviću i njegovoj transnacionalnoj organizovanoj kriminalnoj grupi sa severa Kosova. Institucije su u potpunosti posvećene vladavini prava i sarađivaće sa SAD kako bi osigurale da naš region ne postane siguran raj za takve kriminalne grupe", rekla je Osmani.

Kako prenosi prištinska Koha, Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD ciljala je na korupciju i mreže organizovanog kriminala u nekoliko zemalja u Evropi i zapadnoj hemisferi, uključujući Zvonka Veselinovića i njegovu organizovanu kriminalnu grupu, zbog trgovine robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Prema navodima Kohe, u saopštenju se navodi da su "Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko Veselinović postigli dogovor sa političarima da pomognu svojim strankama da pobede na izborima, a da će zauzvrat političari braći Veselinović garantovati kontrolu nad nekim preduzećima u pojedinim regionima".

"Međunarodni organizovani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku sa masovnim destabilizujućim efektima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje", rekla je direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine Andrea M. Gacki, .

Na spisku organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića su, prema navodima Kohe "Marko Rošić, Andrija Željko Bojić, Srđan Milivoje Vulović, Milan Mihajlović, Milan Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević".

U saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine pominje se i ime potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića.

"Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinovića i kolega članova OKG Milana Rajka Radojčića (Radojčić), Željka Bojića (Bojić) i Marka Rosića (Rosić), svi su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu za zločinački poduhvat. Veselinović, Žarko i Radojčić su imenovani na osnovu E.O", kaže se u saopštenju.

Sjedinjene su danas uvele sankcije desetinama pojedinaca i grupa širom Evrope i Zapadne hemisfere, uključujući neke zvaničnike iz Salvadora.

Kako je saopštilo američko Ministarstvo finansija, cilj današnje akcije, koja obeležava nedelju u kojoj se održava Samit demokratije predsednika Džozefa Bajdena, jeste borba protiv korupcije povezane sa transnacionalnim kriminalom u okviru koje je označeno 16 pojedinaca i 24 grupe.