Pet stranaka traži izglasavanje nepoverenja crnogorskoj vladi, sednica Skupštine zakazana za 19. avgust

Dritan Abazović
Izvor: Reporteri

Pet stranaka opozicije i vlasti, predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića podnele su danas Skupštini Predlog o izglasavanju nepoverenja vladi Dritana Abazovića, nakon što je u Podgorici potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, prenosi Politika.

Pored DPS predlogu su se pridružile Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP), partija Socijaldemokrata (SD) i Demokratska unija Albanaca (DUA) sa ukupno 36 poslanika.

Sednica crnogorskog parlamenta na kojom bi trebalo da se glasa o inicijativi za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore zakazana je za 19. avgust.

"Sednica Šestog vanrednog zasedanja u 2022. godini biće odražana 19. avgusta (petak) 2022. godine u zgradi Skupštine Crne Gore, sa početkom u 11 sati", poruka je koju su poslanici dobili od Stručne službe crnogorskog parlamenta.

Crnogorska skupština, kako navodi Tanjug, ima 80 poslanika, za izglasavanje nepoverenja Abazovićevoj vladi je neophodan 41 glas, pa će ovoj grupi stranaka za prihvatanje njhove inicijative biti potrebna podrška još najmanje pet poslanika.

Kao razlog za podnošenje predloga o izglasavanju nepoverenja vladi u zajedničkom saopštenju naveli su "izostanak rezultata vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa koja traje”.

Razlog je, navode, i ignorantsko postupanje premijera Abazovića koji je uprkos stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom stavio u prvi plan.

Stranke smatraju da je Abazović takvim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do, kako kažu, "nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende".

Time je, ističu, Abazovićeva vlada izgubila legitimitet, pa je podnošenje inicijative za izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti