Osmani: ZSO neće biti formirana, nećemo menjati Ustav, nije u našem interesu

Vjosa Osmani
Izvor: GazzetaExpress

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da bi formiranje Zajednice srpskih opština bila samo preliminarna faza za drugu Republiku Srpsku, prenosi Gazeta Ekspres.

"Ne želimo drugu državu koja ne funkcioniše poput Bosne i Hercegovine“, rekla je Osmani u intervjuu za nemački "Sued Dojče Cajtung“.

Krajem 2015, Ustavni sud Kosova je utvrdio da su detalji planirane ZSO u suprotnosti sa Ustavom, ali da bi je ipak trebalo "formirati“.

Nemački portal podseća da je osim Evropske unije i američki državni sekretar Metju Palmer početkom jula naglasio da bi Kosovo trebalo da osnuje ZSO.

"Pacta sunt servanda - ugovori moraju biti ispunjeni", rekao je američki diplomata.

Da bi to učinilo, Kosovo će možda morati da promeni svoj Ustav, ali Osmani kategorički to isključuje, kao i formiranje ZSO.

"Nećemo menjati Ustav niti dozvoliti da se formiranjem ZSO stvori monoetnička struktura moći u našoj zemlji. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika“, rekla je Osmani.

Miodrag iz Peći
13. Septembar 2021.
Nije u interesu vaših saveznika!? Pa šta su vam Amerikanci i EU onda. Direktno se suprostavljate onim koji su vas stvorili i toliko se vojno i ekonomski angažovali. Ovim pokazujete samo državničku nezrelost i nedoslednost. Pravdajući se da je ZSO ustvari Republika Srpska ne stoji jer Republika Srpska je gotovo država sa vrlo, reklo bi se konfederalnim savezom sa BiH Federacijom ali imam mnogo bliže poređenje a to je SAP Kosovo sa mnogo manjim ovlašćenjima nego što ste vi imali ustavom 1974.god. Da nabrojim šta ste imali a ZSO nema ni u naznakama. Dakle. Imali ste ustav a ne statut. Imali ste svoju policiju. Narodnu Banku. Univerzitet. Akademiju Nauka i Umetnosti. Na republičkom i saveznom nivou imali ste predsednike i ambasadore. Zašto ni jedan Srbin iz Srpske Liste nije predsednik ili ambasador a ima pet puta više poslanika u skupštini od vaše stranke.
I da ponovim. ZSO je ono što je nekada bila SAP Kosovo sa mnogo manjim ovlašćenjima.
zabeli ks
13. Septembar 2021.
Miodragu iz Peči – da su nas stvorili 1878 godine kao vas tada Englezi i Fransuzi, ne bismo danas mnogo ratova imali. drugo: ZSO sigurno neče biti, ne u ovom obliku, formatu, ingerencijama i NIKAKO fiksnim SRPSKI, kao tzv Srpska Krajina, Republika Srpska, Rpublika Srbija, Srpska –SPC, Srpska CrnaGora - zna se posljedice tog prefiksa ... treče: u tzv ZSO, šta čemo sa skoro dvije opštine koji su več postali večinom Albancima dok u još dvije, u naj boljem putu postati,i ostalima sa 1/3 Albancima! Koji če blokadom primjera sa severa je nemoguče opstati. Zakonom zabraniti se njoj tzv ZSO pripojiti druge ne srbske opštine dok večinim Albancima istupiti, al rak rana če ostati, u opštinama sa 1/3 Albancima. četvrto: koji Ustav 1974 godine! koji se moglo ukidati silom, od strane Srba-Srbije! bilo je status i ništa više samo ime Ustav, čim nije moglo se braniti. peto: Srpska lista je filijala Srbije, bez njene transformacije u istinsku partiju za interes srba na Albanskom Kosovo, biče obezvlaščena. Da nije po zakonu garantovan taj ministar naznačen od Srbije, i to ne bismo vam dali.
jani
13. Septembar 2021.
bravo nikad zso nismo mi ni bosna ni CG ovde je kosova nikad tacka
Oni
13. Septembar 2021.
Bravo Vjosa Osmani
S
13. Septembar 2021.
Srbija takođe ima svoj ustav, koji kaze da je Kosovo i Metohija sastavni i neotudjivi deo Srbije.
emin
13. Septembar 2021.
bravo sve imali smo kao republiku ali sad derzava i to bez serba najlepsa stvar se desva nikad zso samo kao zko i to je vise tacka