Petković poručio Kurtiju: Biće da lažete, juče ste bežali od teme nestalih osoba

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Srbija prihvatanjem Deklaracije o nestalim licima "priznala zločine za prisilno nestale tokom rata", poručujući mu da "nastavlja da briljira kao što je to učinio juče Besnik Bisljimi u Briselu odbijajući da govori o rasvetljavanju sudbine nestalih".

"Nastavljate da briljirate, Aljbin Kurti, kao juče i 'ekspert' Bisljimi u Briselu, koji je odbio da razgovara o rasvetljavanju sudbine nestalih lica, iako je Beograd na tome insistirao. Biće da lažete, čim ste juče bežali od teme nestalih osoba", napisao je Petković na Tviteru.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Petković je istakao da je nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu "belodano jasno da Priština nema nameru da konstruktivno razgovora, ne samo o Zajednici srpskih opština, već ni o bilo kom drugom aspektu normalizacije odnosa". 

"Aljbin Kurti se, najblaže rečeno, šegači i smeje u lice svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd i to samo dan pošto se predstavnik Prištine Besnik Bisljimi u razgovorima ponašao ne samo nekonstruktivno, već i drsko", naglasio je Petković. 

Direktor Kancelarije za KiM navodi da Beograd dosledno godinama unazad dijalogu pristupa u dobroj veri i na konstruktivan način, smatrajući da je normalizacija odnosa sa Prištinom u obostranom interesu i neoborivim argumentima to u svakome trenutku može da potkrepi. 

Kurti i njegov ekstremistički kružok u Prištini, kako dodaje Petković, nije zainteresovan za rešavanje problema i nesuglasica civilizovanim i političkim sredstvima, već isključivo za nasilje i jednostrano menjanje situacije na terenu, uključujući stalno provociranje, ugrožavanje bezbednosti i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Poslednji je čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio sprečen u jasnoj nameri da destabilizuje region", naglasio je Petković.