Bljakaj: Deklaracija o nestalim licima se ne odnosi na ratne zločine i odštetu

Bekim Bljakaj
Izvor: Kosovo Online

Deklaracija o nestalim licima ni na koji način se ne odnosi na ratne zločine, rekao je danas Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo, ističući da se sa ovim dokumentom ne može povezivati ni pitanje ratne odštete, prenosi Gazeta ekspres.

On je kazao da je Deklaracija o nestalim licima koju su 2. maja usvojili premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog puta "jača" jer je deo Sporazuma za normalizaciju odnosa na osnovu predloga EU i da će biti posledica ako strane ovaj dokument ne budu poštovale.

U tekstu Deklaracije se ne pominje otvaranje vojnih ili policijskih arhiva, ali Bljakaj ističe da u dokumentu postoji reč "poverljivi dokumenti" i izražava uverenje da će takvi dokumenti rešiti veliki broj slučajeva nestalih lica.

Prema njegovim rečima, strane se mogu suočiti sa sankcijama ako ne sprovedu dogovor.

"Ne verujem da će strane tako lako staviti na raspolaganje dokumentaciju, ali nade još ima jer će sprovođenje nadgledati Evropska unija. Ukoliko procene da strane ne sprovode sporazum, mogu se suočiti sa sankcijama", ocenjuje on.

Ipak, naglašava da je važno da javnost shvati da se Deklaracija ne odnosi na ratne zločine.

"Sa ovom Deklaracijom ne možemo da povezujemo druge stvari, kao što su procesuiranje ratnih zločina, reparacije i tako dalje", kaže Bljakaj.