Petrič: Pozdravljam jačanje Kfora, sprečavanje rata na Balkanu prioritet za EU i SAD

Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Austrijskog instituta za međunarodne poslove Volfgang Petrič pozdravio je povećanje Nato snaga na Kosovu, kako bi se sprečili, kako kaže, incidenti poput onog 24. septembra u Banjskoj, prenosi "Gazeta ekspres".

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo smatra da će naredna godina biti više usmerena na očuvanje mira i bezbednosti u regionu.

On je u intervjuu za Kosova pres ocenio da su ovogodišnji vanredni izbori u Srbiji i redovni izbori sledeće godine u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Američkim Državama znak da neće biti konkretnog napretka u dijalogu Beograd i Prištine

Prema njegovim  rečima, potrebna je dodatna briga da se "nešto ne dešava na granici Kosova i Srbije" i da treba biti svestan da su u Srbiji izbori "vreme žestokih sukoba i kršenja osnovnih demokratskih pravila",

"Dakle, moramo da budemo krajnje oprezni sada da se ništa ne dešava na granici Kosova i Srbije. Tako da veoma pozdravljam jačanje međunarodnih snaga tamo i mislim da je to na neki način ironija. Možda se sećate da sam 1999. sa američkim i ruskim predstavnikom u Rambujeu pregovarao o mirovnom sporazumu... a Srbija u to vreme nije potpisala sporazum zato što nije želela da vidi međunarodne Natoa snage na Kosovu. Sada predsednik Vučić poručuje da nam treba jači Kfor", istakao je Petrič.

Navodi da je potrebno obezbediti bezbedno okruženje za građane.

"Nažalost, videli smo sukob ekstremista u septembru ove godine, to nikada ne bi smelo da se ponovi. Mislim da je Kfor sada u pripravnosti i da će sprečiti svaki takav incident u budućnosti", ocenio je Petrič.

On je dodao da postoji nova odlučnost i izuzetna budnost Amerikanaca za bezbednost u regionu, sa fokusom na sprovođenje obaveza u dijalogu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Petrič kaže da je međunarodna zajednica postala mnogo opreznija kada je u pitanju region, ističući da je sprečavanje rata na Balkanu prioritet broj jedan i za EU ​​i za SAD.